Goda nyheter om nätet

Sociala medier. Äntligen ska Facebook och andra IT-företag reagera snabbare på näthatet.

Sociala medier. Äntligen ska Facebook och andra IT-företag reagera snabbare på näthatet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mikaels krönika2016-06-04 06:05
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

I veckan kom goda nyheter för alla som vill få bort hot och hat från internet. Och det är väl de allra flesta av oss.

I en överenskommelse med EU-kommissionen lovar några av världens ledande IT-företag att snabbt ta bort olagligt hat som sprids på nätet. Överenskommelsen innebär att Facebook, Twitter, Youtube och Google kommer att granska majoriteten av alla anmälningar om näthat inom 24 timmar. Därefter ska det som passerat gränsen tas bort.

I dag kan det ta mycket lång tid innan en anmälan granskas. Och sedan är det inte säkert att något händer alls. Exemplen är tyvärr många på hur hat och hot sprids på sociala medier utan att företagen bakom sajterna reagerar.

Överenskommelsen med EU-kommissionen innebär också att nätjättarna genom utbildning ska öka kunskapen hos sina användare om de här frågorna. Var går gränserna? Vad är tillåtet och inte tillåtet att publiceras?

Visst kan det finnas risker med att multinationella företag ska bestämma vad som är tillåtet att publicera. Det är också viktigt att ribban inte hamnar för lågt och stoppar inlägg som är kontroversiella och provocerande, men inte hatiska och hotfulla. Facebooks censurering av bilder på ammande mödrar visar hur snett det kan gå.

Samtidigt kommer vi inte ifrån att sajterna ägs av de här företagen och att de därmed, inom lagens råmärken, kan bestämma vad som får publiceras. Att allmänhet och politiker sedan kan påverka företagen är överenskommelsen med EU ett viktigt bevis på.

På det stora hela är överenskommelsen ändå mycket välkommen. Traditionella medier, som Västerviks-Tidningen, har en sträng pressetik att ta hänsyn till. Kan avtalet innebära en liknande uppförandekod för sociala medier är det utmärkt.