Vi blir för och emot personer istället för sakfrågor. Vi motarbetar personer (vilka ändå tenderar att finnas kvar), istället för idéer, attityder och värderingar (som faktiskt kan ändras). Argument i sak blir överflödiga och positionering med rätt människor och rätt grupp blir viktigare. Identitet och grupptillhörighet blir viktigare än samtal.
Det är inte överdrivet svårt att se hur den nutida bristen på tillit till klassiska värden lett oss in i nutidens polarisering och identitetspolitik. Istället för att tro på sanning, kunskap och godhet, och värdet av rationell argumentation, tror man på allas rätt till sin egen sanning. Man värderar samarbetsförmåga över kunskap i skolan och relativiserar omoraliska handlingar efter vem som utför dem. Verkligt omoraliska handlingar lämnas därhän, medan skenbara sådana riskerar att leda till allmänna fördömanden, exkludering och diskriminering.
Vänstern har länge haft ledartröjan i den här något förvirrade politiska miljön. De har påtagliga svårigheter att fördöma ageranden av personer från ”svagare” grupper. Istället för att säga att ”du har fortfarande ett värde som människa och du kan ändra ditt beteende” så förminskar man personens försyndelser. Man pekar på sociala omständigheter, socioekonomiska faktorer, som orsak och tar ifrån individen ansvaret för sina handlingar.
När Paulo Roberto ertappades med sexköp raderades han från offentligheten. När artisten och gängmedlemmen Yasin släppts från fängelsestraffet för grova vapenbrott, och strax därefter åter häktades misstänkt för grova våldsbrott, ryckte stora delar av offentligheten ut till hans försvar.
Det är ett exempel på hur grupp och person trumfar rationella argument och etiska principer. Men det betyder inte att Yasin ska plockas bort från offentligheten. Tvärtom. Just att beröva personer sin lagliga plattform och inkomstkälla för att de är obekväma eller har ”fel” åsikter, så kallad deplattformering, är ytterligare en av samtidens destruktiva avarter. Det används oftast av vänstern för att tysta politiska motståndare. Vilket högst berättigat väckt kritik från högern. Därför blir det extra genant när borgerliga politiker tycker att Yasin ska portas från Spotify. De borde veta bättre.
Av samma skäl är det fel att porta Donald Trump från sociala medier. Hur många lögner och despotiska uttalanden han än sprider gynnar det inte sanningen och den rationella argumentationen att tysta honom. Vi ska inte bli förvånade över att Trump begår grova etiska övergrepp. Men inte ens en notorisk karaktär som Trump bör deplattformeras.
Dåliga attityder ska kritiseras. Olagligheter lagföras. Oetiskt agerande fördömas. Men personer ska inte tystas. Ju fler personer vi tystar desto längre kommer vi från ett rationellt och upplyst samhälle.
Istället för att förlita oss på tystnad bör vi lita på samtalets kraft. Men att lita på det personliga och det offentliga samtalet känns avlägset idag. För att stoppa dagens utveckling måste det rationella samtalet värderas högre. Och för att det ska ske behöver de här gamla mossiga begreppen kring sanning, kunskap och godhet plockas fram och dammas av. Ty så länge de fortsätter att betraktas som mossiga kommer utvecklingen att fortsätta.