LÄS MER: Vårdplatserna förblir stängda.
Vad är det som händer i landstinget? Hur står det egentligen till med planering, kontroll och framförhållning? Inget vidare, verkar det. I varje fall inte efter beslutet i veckan att inte öppna de sommarstängda platserna på länets sjukhus.
Bristen på sjuksköterskor är ingen nyhet. Även om problemet vuxit och i år kanske är större än någonsin har det funnits i flera år. Det drabbar inte bara i Kalmar läns landsting utan alla landsting i hela landet.
Därför är beslutet om de stängda platserna svårt att förstå. Har det hänt något i sommar som gör att beslutet måste tas just nu? I så fall vad? Man kan tycka att bemanningsläget också på lite längre sikt borde ha varit känt före sommaren.
Det är också svårt att begripa varför beslutet måste tas så snabbt. De fackliga organisationerna har varken fått någon information eller varit med i några diskussioner innan. Det är anmärkningsvärt. Och när den borgerliga oppositionen i somras ställde frågor om sommarstängningen blev svaret "goddag yxskaft" från den rödgröna politiska ledningen.
– Samtidigt som det är viktigt för oss att alla medarbetare får en välbehövlig semester så måste hälso- och sjukvården självklart fungera även på sommaren, skrev de ansvariga politikerna utan att nämna något om läget inför hösten.
Brådskan och bristen på information inger inte förtroende. I bästa fall tyder det på bristande planering och kontroll. I värsta fall handlar det om ett akut läge där de ansvariga inte har koll på framtiden mer än någon månad i taget – och där bemanningen blivit viktigare än patienternas behov. Att ingen kan ge besked om vad som ska hända i november, tyder också på att läget är mycket osäkert.
Den misstänksamme kan också fundera på om den förlängda stängningen kanske var planerad redan från början, när sommarbemanningen beslutades. I så fall har landstingsledningen medvedet mörkat ett beslut som den visste var känsligt och skulle få kritik. Inget vidare, det heller.
Intrycket av brister i landstingsledningen förstärks av vårens debatt om den så kallade nivåstruktureringen av cancervården. Där hade de ansvariga poltikerna och tjänstemännen väldigt svårt att förklara vad förändringarna innebar och varför den är så viktig.
I en debattartikel i juni förnekade till och med de rödgröna landstingsråden att något poltiskt beslut var fattat. Det fick de själva rätta till dagen efter. Pinsamt var ordet.
När det gäller de sommarstängda vårdplatserna som nu blir "höststängda" – 50-60 stycken – är det viktigaste givetvis att inga patienter drabbas. Låt oss också hoppas att de verkligen öppnas igen i november. Det är svårt att tro att det skulle finnas några större marginaler i vården så att de kan förbli stängda.
På längre sikt måste bemanningsläget lösas med utbildning, rekrytering och rimliga löner. Det behövs också åtgärder för att få de sjuksköterskor som redan jobbar i landstinget att stanna.