Försvar utan finanser

Försvaret2014-04-02 06:27
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

När dåliga nyheter meddelas den 1 april kan man alltid hoppas att de visar sig vara ett skämt. Men Riksrevisionens nya rapport om det svenska försvarets belägenhet är tyvärr inget skämt.

Riksrevisionens granskning visar att försvaret lider av ett kraftigt ekonomiskt underskott. Framförallt saknas pengar till materielförsörjningen. Enligt Försvarsmakten behövs ytterligare 30-50 miljarder kronor för att kunna säkra anskaffningen av materiel de närmaste tio åren. Ytterligare resurser behövs för att täcka personalkostnader.

Enligt Riksrevisionen är problemet att såväl regeringen som Försvarsmakten brast då det gällde att utforma den långsiktiga ekonomiska planeringen när svensk försvarspolitik ändrade kurs för fem år sedan. Bristande långsiktighet gällande försvarspolitiken tycks vara ett återkommande problem för regeringen. På tisdagen, samma dag som Riksrevisionens rapport lanserades, berättade försvarsminister Karin Enström (M) om en ny satsning på Sveriges luftvärnsförmåga, dubbelt så stor jämfört med vad försvaret tidigare hade planerat.

Ytterligare anslag till Försvarsmakten är visserligen av godo. Och visst kan det behövas förstärkning gällande luftvärnet. Inte minst då Sverige, till skillnad från fornstora dagar, numera har ett ”enveckasförsvar” - vilket ÖB Sverker Göranson uppmärksammade allmänheten på förra året. Men är det verkligen läge att göra storsatsningar på luftvärnet när det finns andra hål inom försvarets förmåga som kanske bör fyllas igen först? Det verkar som att utspelets främsta syfte är att ta udden av kritiken mot Moderaterna gällande den förda försvarspolitiken, snarare än att stärka Sveriges försvarsförmåga på lång sikt.

Förvisso meddelade försvarsministern i en intervju på tisdagen att försvarsanslagen i stort kommer att ses över och att det krävs höjningar av anslagen. Detsamma sade finansminister Anders Borg (M) i en intervju i SVT:s Rakt På, ett oväntat besked från finansministern. Förhoppningsvis är såväl Enström som Borg uppriktiga. De Nya Moderaterna har inte varit särskilt pålitliga i försvarsfrågor.

Det är bara lite drygt ett år sedan som statsminister Fredrik Reinfeldt (M), den nyaste moderaten av dem alla, sade att han ansåg att försvaret var ett särintresse bland andra. Och det kom från alltså samma statsminister som ständigt talar om vikten av att ta ansvar för Sverige. Med hänsyn till händelseutvecklingen i Ukraina har det blivit uppenbart att ett dugligt försvar är nödvändigt för att kunna ta ansvar för Sverige. Ett misskött försvar är ett tecken på bristande regeringsduglighet, något som borde kunna motivera den enligt egen utsago ansvarsfulle statsminister Reinfeldt att satsa mer på Sveriges viktigaste särintresse.

Läs mer om