Med inställda festivaler, spelningar och föreställningar uppmanas vi att i stället köpa böcker och stötta kulturskapare och -företag på andra sätt. Men de kulturella och kreativa näringarna får inte fastna i ett passivt rop på hjälp. I stället bör skapare och företag undersöka vilka nya möjligheter som finns för att nå ut och ta betalt.
I DN (18/3) efterfrågar författaren Susanna Alakoski just sådant stöd som lär behövas från allmänheten, bland annat i form av bokinköp. Annars riskerar en stor del av kulturskapandet att ha försvunnit när coronautbrottet är över, menar hon.
Och visst är detta den hårda verkligheten för många kulturskapare. Men precis som många andra företagare behöver kultursektorn försöka anpassa sin verksamhet för att faktiskt nå den publik som fastnat bakom coronahindret.
Det är knappast så att efterfrågan på filmvisningar, teaterföreställningar och konserter har försvunnit. Människor vill fortfarande ta del av och betala för sådana upplevelser, men de blockeras av smittskyddsåtgärder.
Rimligen är det till och med så att coronautbrottet gör det lättare för den ihärdige kulturskaparen att nå en helt ny publik. Efter några dagar lär de flesta ha tröttnat på serietittande hos de etablerade streamingtjänsterna. Samtidigt är den vanliga konkurrensen till kulturkonsumtion, såsom idrottsevenemang och resor, satta ur spel. Många lär vara mer villiga än någonsin att betala för de kulturupplevelser som finns tillgängliga. Samtidigt finns också ett stort värde av kulturella uttryckssätt för den svåra situation som många nu befinner sig i.
Medan exempelvis restauranger börjat erbjuda mat för avhämtning kan kulturskapare undersöka om det går att göra något liknande. Och det finns gott om exempel på goda initiativ. Facebookgruppen Kulturarbetare i Coronakris utgör ett forum för kulturarbetare att tillsammans ta fram nya idéer. I Båstad har en biograf lanserat så kallad jukeboxbio, där man för en överkomlig summa kan hyra en hel salong för ett mindre sällskap bekanta. Vissa museer erbjuder sina samlingar och visningar digitalt. Teaterföreställningar och konserter streamas till en hemmasittande publik.
Självfallet är inte de anpassade uppläggen någon universallöning. Många kommer inte att kunna försörja sig på nya sätt, och många av de som lyckas med det lär inte på långa vägar komma upp i sin normala inkomst. Men nu handlar det om att göra det bästa av en svår situation. Den blockerade efterfrågan kommer att drabba många företag i flera branscher, vid sidan av de tragiska sjukdoms- och dödsfallen. För de kulturskapare som lyckas hålla sig flytande finns dock alla möjligheter att ha en både ny och gammal publik när coronautbrottet väl har lagt sig.