Tidigare gånger har han varit hjälpsam när han exempelvis startade i gång Starlink, Musks satellitbredband, och därmed säkrade internetuppkoppling i landet efter att kriget brutit ut. Men när han nu försöker att propagera för en neutral lösning hade han gjort bäst i att inte säga något alls.
Musk föreslog bland annat att Krimhalvön – som illegalt annekterats och ockuperats av Ryssland sedan 2014 – bör erkännas som rysk, eftersom det varit ryskt territorium fram tills dess att Sovjetunionen satte Krim under ukrainsk flagg. Detta är i linje med Kremls position, som gärna framhäver Rysslands “historiska gränser”. Musk vill även att de andra erövrade områdena i Ukraina ska få chansen att rösta igen – denna gång under FN:s regi – om huruvida de vill förbli en del av Ukraina eller sälla sig till Ryssland.
Man undrar hur han reflekterat över detta ställningstagande efter helgens och måndagens händelser. Där Ukraina, troligtvis, skadade Krimbron och Ryssland svarade med att bomba Kiev och andra ukrainska städer.
Krimbron, som förenar Kertj på Krim med Krasnodar kraj i Ryssland, är ett viktigt militärt mål. Bron har sedan dess färdigställande 2018 fyra år efter halvöns annektering varit en viktig väg för tillförsel av krigsmateriel. Efter sabotaget under helgen blev en av vägbanorna totalförstörd. Det är i nuläget okänt vem som saboterade bron, men med tanke på dess strategiska och symboliska värde är det inte osannolikt att det rör sig om Ukraina.
I respons på den legitima attacken, som Ryssland för övrigt kallar terrorism, snarare än sabotage, antagligen för att rättfärdiga sitt eget agerande, attackerade Ryssland Kiev och andra städer med över 75 missiler. Det vill säga rena terrorbrott, vars syfte är att skada och att sprida skräck bland befolkningen.
Med detta facit i hand är det svårt att svälja att världens rikaste man propagerar för en fred där Ukraina står för kompromisserna.
Det är däremot inte särskilt svårt att gissa varför Musk engagerar sig på Rysslands sida. Krigets ekonomiska påverkan är fortfarande i sin linda, och kommer under vintern och kommande år att kännas i de flesta människors plånböcker. Så även Musks, som under året redan haft produktionsproblem för sitt bilföretag Tesla. Det började med Kinas covid-politik, men har säkerligen förvärrats ytterligare sedan kriget bröt ut och handeln tagit skada för de flesta industrier – däribland bilindustrin – till följd av ständig varubrist.
Men det pris det kostar att försvara Ukraina är värt att betala. När Ukraina försvarar europeisk fri- och säkerhet så är deras sak även vår. Det kommer att bli dyrt, men alternativet med ett maktfullkomligt Ryssland vid vår gräns vore ännu värre. Om inte Musk inser det själv riskerar han att lära sig det genom en europeisk bojkott. Det vore även det en hård ekonomisk smäll.