Jon Sjölander (M) kritiserar den politiska ledningen för bristfällig information (VT 9/4). Dels för att informationen är felaktig eller otillräcklig när det kommer till beslut i kommunstyrelsen. Dels att han som politiker inte fått information, och att det ibland saknas politiska beslut, när förändringar redan börjat inträffa. Sjölander ger exempel såsom köpet av restaurang Hyllan, uppsägning av båtplatser i småbåtshamnen och uppsägning av en butiks hyresavtal vid Spötorget. ”Antingen är det så att majoriteten får information om ärenden som inte går vidare till oss andra, eller, vilket inte heller är bra, så vet de lika lite som oss.” Sjölander sätter fingret på en relevant fråga.
Leif Svensson (V) stämmer in i kritiken och lutar åt det förstnämnda alternativet (VP 12/4). ”Det finns en dold agenda... jag kan räkna upp minst tio andra ärenden där politikerna inte får all information.” Vänsterpartiet hade rätt när de hävdade en dold agenda under debatten av flygplatsfrågan. Det finns alltså goda skäl att lyssna på deras kritik även nu.
Kommunalrådet Thomas Kronståhl (S) lutar åt andra hållet och uppger att majoriteten inte har fått någon förhandsinformation. Han avfärdar delar av kritiken med att politikerna har ett egenansvar i att sätta sig in i frågorna. Oavsett vilket som är mest sant faller dock ansvaret på honom. Antingen deltar han i ett spel där information mörkas för delar av kommunstyrelsen. Eller så vet han lika lite som alla andra och då är det hans ledarskap i egenskap av kommunstyrelsens ordförande som bör diskuteras.
I dagarna skickades handlingarna ut inför det kommande mötet i kommunstyrelsen. I dagordningen finns inte mindre än fem ärenden där det saknas beslutsunderlag. Det ger de beslutande politikerna en mycket begränsad möjlighet att sätta sig in i ärendet innan beslut. Ett av dessa ärenden är en ansökan om bidrag från Västerviks ishockeyklubb. Detta kort efter debaclet med VIK:s restaurang i februari. Ett ärende som fick mycket kritik för bristande faktaunderlag och som slutade med ett kontroversiellt beslut om att köpa restaurangens inventarier.
Beslutet togs med villkor om att ärendet skulle kompletteras med en värdering från Tjustfastigheter. Någon sådan värdering, med kompletterande information, har fortfarande inte inkommit. (Därmed kvarstår frågan om hur lagligt köpet är.) Kommunstyrelsen hinner alltså inte få ordning på gamla beslut om stöd till VIK innan det är dags att behandla nya.
Den självklara principen är att allt underlag ska presenteras i god tid innan sammanträdet då beslut ska tas. Enstaka undantag kan tolereras i mycket särskilda fall. Övriga ärenden utan underlag bör av princip avvisas – bordläggas – till nästa sammankomst. Alla politiker måste få full information i god tid om de ska kunna fatta goda beslut. Om oppositionen uttrycker sådan tveksamhet kring beslutsunderlagen duger det inte av kommunstyrelsens ordförande att avfärda dem lättvindigt.