Kärnkraften behövs för att fylla vårt energibehov och för att hålla effekten uppe. Att utbyggnaden av kärnkraften skjutits på framtiden beror till stor del på Socialdemokraterna och deras samarbetspartier.
Skulden för att fungerande reaktorer dessutom lagts ned, när behovet fortsatt att växa, faller enkom på vänstersidan av rikspolitiken. Och det är inte bara något Socialdemokraterna råkat driva igenom av okunskap eller ideologisk blindhet. Det socialdemokratiska kärnkraftsmotståndet har varit en taktisk nödvändighet för att blidka Miljöpartiet och för att behålla regeringsmakten. Det finns sålunda en politisk, ja närmast poetisk, rättvisa om de förlorade regeringsmakten på grund att de dagtingat med sin övertygelse och med befolkningens bästa, enkom för regeringsmakten skull.
Men medan kärnkraftsmotståndarna förlorade makten på riksnivå så kom de lindrigare undan på regionnivå. Här kunde Socialdemokraterna fortsätta styra, nu i en ännu mer kärnkraftkritisk koalition än tidigare.
Förvisso har regionen inte lika stor politisk betydelse i energifrågan. Men vad regionen slår fast i sina planer är inte obetydligt för utvecklingen i länet. Även om regionen inte kan stoppa nya reaktorer så sänder det en signal till investerare om vilka regioner som kan vara lämpliga att investera i. Oppositionen i form av M, KD och SD har återkommande försökt ändra skrivningar i den regionala utvecklingsstrategin och klimatstrategin, från fokus på förnybar till fossilfri energi, och föra in vikten av länets kärnkraftsproduktion för klimatomställning och tryggad elförsörjning. Det socialdemokratiska styret har hållit emot såväl innan som efter valet.
En något destruktiv inställning, som borde väcka ett och annat ögonbryn, i ett utpräglat kärnkraftslän som vårt. Oskarshamns socialdemokratiska kommunalråd har varit föredömligt tydlig med att Sverige och Oskarshamn behöver kärnkraften. Men han blir ständigt motarbetad av partikamraterna i region och riksdag.
Den nya borgerliga regeringen har initierat en förändring av regelverket så att placeringen av nya reaktorer inte begränsas. Av den anledningen frågar TT vilka kommuner som är positiva till att bygga kärnkraft hos dem. 18 procent av de som svarar säger ja. De allra flesta styrs av kärnkraftsvänliga M, KD, L och/eller SD. Bland de positiva finns Västervik, liksom grannkommunerna längs kusten Oskarshamn, Valdemarsvik och Norrköping.
Det finns många goda skäl för kommunen att börja förbereda för kärnkraft. Utöver det uppenbara behovet av mer el och att det kan gynna kommunens utveckling finns numera också ett starkt stöd för kärnkraften hos svenskarna.
Nästan två tredjedelar av befolkningen är positivt inställda till att bygga nya reaktorer, och endast åtta procent vill lägga ned kärnkraften, enligt Novus undersökning i december. Enligt Demoskop i somras är mer än hälften positiva till att man bygger småskalig kärnkraft i hemkommunen. Endast 3 av 10 är emot. Intressant nog är allmänheten mer positiva än lokalpolitikerna.
Även om siffrorna ser snarlika ut för vindkraften så minskar stödet för vindkraften ju närmare de kommer det egna hemmet och ju tätare vindsnurrorna står i kommunen (SOM-institutet 2022).
Svenskarnas inställning ger ytterligare skäl att se småskaliga lokala reaktorer som en hållbar lösning.