I opinionsmätningarna är läget jämnt men det ser ljusare ut för den borgerliga oppositionen. Socialdemokraternas främsta – och kanske enda – kort är Magdalena Andersson (S) som i flera mätningar nu är den mest populära partiledaren. Vad som däremot spelar de borgerliga i händerna är sakpolitiken och regeringsunderlaget.
Den fråga som nu mest bekymrar väljarna är enligt SOM-institutet brottsligheten. Folk vill ha tillbaka en grundläggande trygghet i det offentliga rummet. Ungdomar måste kunna bära mobiltelefoner utan att bli rånade och tjejer ska kunna åka buss hem på kvällen utan att vara rädda. I trygghetsfrågorna är det högern som har människors förtroende. Socialdemokraterna har under åtta år visat hur oförmögna partiet är att som det heter i den egna retoriken ”knäcka gängen”.
Men brottsligheten är inte den enda sakfrågan som spelar oppositionen i händerna. Också energipolitiken håller på att segla upp på den politiska agendan. Sverige står för första gången i modern historia inför verklig elbrist. Beroende på hur svår energibristen i Europa blir i vinter kan elen periodvis behövas stängas ned.
Vad som satt Sverige i den här situationen är att vi – utan att ha någon plan för hur den skulle ersättas – började avveckla kärnkraften. Socialdemokraterna genomförde och Miljöpartiet drev på. Moderaterna, och särskilt faktiskt också Liberalerna, höll emot och ville att vi tvärtom skulle bygga ut kärnkraften med ny teknik. Så som Finland, Japan, Frankrike och många andra stater gör för att klara klimatomställningen och minska den ryska gasens inflytande i världen. Nu är det uppenbart vilken sida som hade rätt.
Men så finns förstås också frågan om regeringsunderlag. Den moderata kampanjen kretsar helt kring skillnaden i parlamentariskt underlag. Det rödgröna lag som Magdalena Andersson har att förlita sig till är splittrade i de flesta av samtidens stora frågor. Socialdemokraterna må ha vaknat och insett att det var dumt att lägga ned kärnkraften och att något radikalt måste göras mot den växande gängbrottsligheten. Men hur ska S förhandla fram en politik inom energiområdet eller lag och ordning med partier som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet? Det är mer eller mindre kaos inom det rödgröna blocket om man jämför åsikter i sakfrågor.
Detta blir nu det borgerliga blockets två stora argument. Sakpolitiken och regeringsunderlaget. De socialdemokratiska valstrategernas chans ligger i att få valrörelsen att handla om allting annat. Vilket de nog tyvärr också är erkänt skickliga på att göra.