Utbildningsminister Anna Ekström (S) anser i en debattartikel i Expressen (26/8) att det är dags att göra upp med, vad hon kallar, ”marknadsskolans avarter”. I grunden har hon en poäng i att införandet av friskolor och valfrihet skapade många oförutsedda problem. Problem som borgerliga politiker tyvärr alltför länge varit ovilliga att erkänna.
Trycket att konkurrera om elever när betygen fortfarande sätts av undervisande lärare har lett till betygsinflation hos såväl kommunala som privatägda skolor. Och frånvaron av ägarprövning möjliggjorde under många år oseriösa eller rent odemokratiska aktörer att driva skolor.
Att regelverket för friskolor ursprungligen var avsett för föräldrakooperativ och stiftelser innebär också svårigheter. Då det inte är anpassat för dagens verklighet med i huvudsak bolagsdrivna skolor. Något som bland annat hindrat insyn i skolorna då offentlighetsprincipen inte gäller för privata bolag.
Ekström föreslår vissa nödvändiga åtgärder, främst utökade möjligheter för Skolinspektionen att stänga ned bristfälliga skolor. Regeringen har tidigare även infört ett system för ägarprövning. Dock går utbildningsministern med många förslag alldeles för långt då hon slår mot flera grundförutsättningar för att driva friskolor.
För det första vill regeringen införa ett etableringsstopp för konfessionella friskolor. Förslaget är märkligt med tanke på att Ekströms lovord över ägarprövningen. Om denna fungerar som den ska bör det ju inte finnas behov att ett allmänt förbud.
Vad värre är att etableringsstoppet inte på något sätt löser de problem med religiös extremism som finns på vissa skolor. Dels för att ett etableringsstopp definitionsmässigt inte påverkar de skolor som redan är etablerade. Dels för att flera av skolorna inte var registrerade som konfessionella men ändå hade fundamentalistiska inslag.
Ekström vill också sänka skolpengen för friskolor eftersom kommunala skolor alltid måste hålla tomma platser tillgängliga för nya elever. De kommunala huvudmännen bör självklart ersättas för detta uppdrag. Men det vore lämpligare med ett direkt bidrag för detta i stället för att negativt särbehandla alla friskolor.
Det är lätt att få intrycket av att Ekström anser att ”marknadsskolans avarter” är friskolesystemet och valfriheten i sig. Både på grund av förslagen som drar alla friskolor över en kam och av den hårda retoriken. ”Det är ingen mänsklig rättighet att få driva en skola” skriver hon. Det är förvisso tekniskt korrekt, men det är det heller ingen som har påstått.
Däremot är det grundläggande för ett fritt samhälle att föräldrar och barn får ha inflytande över skolgång och utbildning. Därför måste friskolorna och valfriheten värnas.