Antalet ensamkommande barn som anländer till Sverige fortsätter att öka. Under årets första sex månader anlände 4 544 ensamma under 18 år till Sverige, vilket är en ökning med 85 procent jämfört med 2014. Sedan dess har ökningen fortsatt. Vecka 32 och 33 kom 607 respektive 676 barn. Sydsvenskan rapporterar att det i våras kom 40 ensamkommande barn i veckan till Malmö, sedan en tid kommer det lika många varje dag.
Totalt sett minskar antalet asylsökande som kommer till Sverige. Det stora mottagandet har lett till längre handläggningstider. Tillsammans med dåliga utsikter till eget boende och arbete har detta lett till att Sverige ses som ett allt sämre mottagarland och asylmigrationen hit har därför minskat. Det gäller dock inte för de ensamkommande barnen.
Denna kraftiga ökning innebär att kostnaderna för asylmottagandet inte minskar utan tvärtom riskerar att öka. Unga har väsentligt sämre förutsättningar att hantera en så uppslitande situation än vad vuxna har. Därför betalar Migrationsverket kommunerna 1900 kronor per dygn för ett mottaget ensamkommande barn. Jämförelsevis ligger taket vid upphandling av externa asylboenden på 350 kronor per dygn.
Det finns ett behov av åtgärder som kan leda till såväl ett bättre mottagande som bättre kostnadsutveckling.
En sådan är att införa ett system för åldersbestämmande i samband med mottagandet. Det har anförts att det inte går att exakt avgöra någons ålder och det är riktigt. Människor är inte träd, vi har inga årsringar som enkelt kan räknas. Det finns dock metoder som kan göra en påstådd ålder väsentligt mer eller mindre sannolik. Särskilt i samband med specialiserade intervjuer. Att Barnläkarföreningen uppmanar sina medlemmar att inte delta vid åldersbedömningar ökar osäkerheten för de som faktiskt är under 18.
Det är viktigt att detta görs. Inte för att utsätta unga som redan har genomlidit ett regelrätt helvete för ingående medicinska tester, utan för att kunna skydda dem. Barn ska inte tvingas bo på hem för vård eller boende, HVB, tillsammans med vuxna. Miljön är anpassad för unga och den balansen är viktig.
Norge låg på ungefär samma mottagandenivåer för ensamkommande som Sverige för några år sedan. 2010 började statistiken skilja sig. Då började de mer systematiserade åldersbestämningarna få effekt. Det året undersöktes 600 personers ålder i Norge. Enligt Riksdag & Departement (3/10-2011) bedömdes 48 procent av dessa vara över 18 år. I år har Norge tagit emot mindre än en fjärdedel så många asylsökande som utger sig för att vara ensamkommande under 18 år. Risken att Sverige låter vuxna infiltrera asylsystemet som barn är överhängande.
Det tar upp resurser som kan användas bättre och förhindrar ett gott mottagande av de som faktiskt är barn. Dessa får leva längre i osäkerhet när handläggningstiderna ökar. De får vänta på lämpligt boende längre och väl på boendet kan de omges av väsentligt äldre ”barn”. Det är inte acceptabelt.