Vänta inte på framtiden

Ledare2019-04-02 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Med sviktande opinionsstöd, ett misslyckat försök att ta regeringsmakten och en upplöst Allians sjösätter Moderaterna arbetet mot ett nytt idéprogram. Tanken är att perspektivet ska vara långsiktigt, bortom valet 2022, och lägga grunden för framtidens utmaningar. Arbetsgruppen leds av avgående EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, som ordförande, och tidigare politisk redaktör på Göteborgs-Posten Alice Teodorescu, som huvudsekreterare, med slutpunkt i maj 2021.

Den ödmjukhet och förändringsvilja som krävs för att sätta igång ett nytt idépolitiskt arbete finns i långt ifrån alla partier. Att M har den är i sig ett gott betyg. Ideologin ska vara en stabil grund till partiets övriga arbete, men även grunden kan behöva omarbetas efter en förändrad verklighet. För att den funktionen ska uppfyllas krävs dock att arbetsgruppen är väl sammansatt utifrån det syftet, och till exempel har ett bredare perspektiv än det marknadsfokus som man låtit näringslivets idéarbete bidra med.

Tanken att idéprogrammet ska gälla hela partiet i hela landet är positiv, men trots det saknar arbetsgruppen representanter från mindre kommuner utanför Mälardalsområdet. Samtidigt som M inte nådde hela vägen i riksdagsvalet lyckades partiets representanter på kommunnivå betydligt bättre.

Enligt en sammanställning från SKL ingår M efter valet 2018 i fler kommunstyren än S, och endast C ingår i fler. Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, ingår visserligen i arbetsgruppen men kan knappast stå för hela kommunperspektivet utanför storstäderna. I ett parti med frånvarande medvind behöver framgångarna i kommuner såsom Mariestad, Karlskoga och Motala tas tillvara när bärande idéer ska utformas.

I arbetsgruppen finns även partiexterna företrädare som bör kunna ge ett mer övergripande perspektiv på idéprogrammet. Hur stor plats deras intressen ska få ta i avgörande beslut är dock en relevant fråga. Vilket inflytande ska till exempel Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet men därefter vd för Sveriges Radio och uttalad förespråkare av public service, ha i en diskussion om de skattefinansierade mediernas samhällsuppdrag?

Andra frågetecken kring arbetsgruppen är inriktningen på den politiska skalan. I gruppen finns en viss övervikt åt liberalt betonade företrädare, vilket ger intrycket att Moderaterna inte önskar breda ut sig över Kristdemokraternas framgångar på den mer konservativa sidan. Om så är fallet bör M släppa något på generositeten och i stället ta den plats som är berättigat ett statsbärande parti.

Att sätta igång ett idépolitiskt arbete mellan två val är positivt i sig, både för M och för hela borgerligheten. För att det ska bli framgångsrikt i slutändan krävs dock att fallgroparna undviks. Och det kanske viktigaste är att inte se det tvååriga arbetet som en anledning att bida sin tid till 2021 – lagom till nästa val. En av lärdomarna från valet 2018 är att väljarna minns om oppositionen varit passiv.