Välkommen samling i kommunpolitiken

I förra veckan kunde vi läsa om att partiet Medborgerlig samling satsar på att etablera sig i Västervik.

Medborgerlig samling är ett  välkommet tillskott i kommunpolitiken, anser ledarskribenten. Från vänster partiets lokala representanter  Elias Ottosson, Magdalena Lidestam och Emil Koverot.

Medborgerlig samling är ett välkommet tillskott i kommunpolitiken, anser ledarskribenten. Från vänster partiets lokala representanter Elias Ottosson, Magdalena Lidestam och Emil Koverot.

Foto: Karin Hertz

Ledare2023-11-18 07:00
Detta är en ledarkrönika. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Aktiva medlemmar i Medborgerlig samling (MED) finns redan i kommunen, men nu avser partiet kandidera till kommunfullmäktige i nästa val, enligt VT. Det är en uppfriskande ambition. Och en glädjande sådan. Även om det inte saknas utmaningar.

Lokala partier har en tendens att komma och gå om de inte får ett rejält valresultat som gör att de etablerar sig och skapar strukturer för att överleva på sikt. För MED finns dock en organisation på riksnivå som kan underlätta processen att skapa hållbara organisationer. Det gör att partiet inte är lika beroende av enskilda individers engagemang för att överleva lokalt på sikt. Och partiet har funnits ett bra tag på riksplanet vilket dessutom ger förutsättning för en förutsägbar politik, så att man vet vad man röstar på. Det är inte alltid fallet för de snabba uppstickare som ibland lyckas fånga en lokal fråga och kommer in i något kommunfullmäktige.

undefined
Medborgerlig samling är ett välkommet tillskott i kommunpolitiken, anser ledarskribenten. Från vänster partiets lokala representanter Elias Ottosson, Magdalena Lidestam och Emil Koverot.

MED betecknar sig som liberalkonservativt. Med andra ord – de är liberala i synen på individen, livsstilsfrågor och ekonomin samt konservativa i synen på kultur och samhälle.

Partiet vill ha lägre skatter och större frihet för individer. Och är för ett bättre företagsklimat eftersom det är grunden för välfärd och välstånd. De vill ha fokus på de offentliga kärnuppdragen vård, skola, försvar och rättsväsende och mindre bidrag till oväsentligheter. De vill ha mindre identitetspolitik och istället mer kompetens i offentliga verksamheter. Och sätter fingret på korruption och nepotism inom det offentliga.

Den liberalkonservativa etiketten har de gemensamt med Moderaterna. Men MED är både mer liberala och mer konservativa än M.  Grovt uttryckt är de det parti som Moderaterna borde vara. Och borde varit under de år som M prioriterade att triangulära socialdemokratiska väljare för att inte verka alltför frihetliga på det ekonomiska området eller alltför konservativa i skyddet av samhället och kulturen.

MED var starkt kritiska till den energiöverenskommelse som i förlängningen ledde till nedläggning av fungerande kärnkraft. De var tidigt ute och påpekade vikten av att invandrare accepterar svenska grundläggande värderingar såsom jämställdhet, demokrati och barns rättigheter. Och de var först ut att driva frågan om en ny folkräkning för att vi ska ha koll på vem som bor i Sverige.

Partiet grundades 2014, lagom till decemberöverenskommelsen samma år. Det kan ha bidragit till deras relativa framgång. När de borgerliga partierna inte tänkte göra allt de kunde för att få igenom en borgerlig politik var det många som frågade sig vad deras röster var värda.

De uppnådde 0,2 procent i riksdagsvalet efter att ha existerat i bara fyra år. Jämfört med SD:s startsträcka är det en riktig raketstart (SD behövde 22 år för att ta sig in i riksdagen. Och 10 år för att nå 0,4 procent). I valet därefter uteblev dock raketfarten och man landade på ett likande resultat. En förklaring kan vara att det etablerade partiet SD fångat upp många missnöjesröster.

En annan förklaring kan vara att valet 2022 av alla sidor beskrevs som ett ödesval. Och eftersom det var så jämnt ända in på upploppet så bedrev de övriga borgerliga partierna något av en kampanj mot MED och beskrev röster på dem ömsom som bortkastade och ömsom som ett svek mot borgerligheten. (I sakfrågan skulle man kunna fråga SD:s kärnväljare om deras röster var bortkastade i de sex riksdagsval de ökade sina resultat ändå tills de kom in i riksdagen). Det återstår att se om polemiken blir likadan i kommande val.

I kommunvalen syns en tydligare utveckling för MED. Mellan valen 2018 till 2022 ökade de sina fyra mandat i kommunernas fullmäktige till elva stycken. Att arbeta med ökad lokal representation i kommunerna är sannolikt en nödvändig strategi för att bli så pass bekanta för väljarna att de får röster även i riksdagsvalet.

undefined
Jakob Styrenius, ledarskribent VT.

Att tro på omedelbara framgångar är måhända inte realistiskt. Men att engagera sig i lokala frågor som medborgarna bryr sig om och som skapar engagemang är sannolikt en väg till långsiktig framgång. Det saknas inte möjligheter för MED att driva sina frågor i kommunen

Med missnöjet mot rikspolitiken som idag finns hos väljarkåren borde det finnas möjligheter för ett parti som MED. Inte som missnöjesparti, utan som ett tydligt och förutsägbart alternativ. Partier som står rakryggade och lever upp till sina värderingar när andra sviker, och som utmanar etablerade maktstrukturer, borde hur som helst ha framtiden för sig.