Väljarna önskar förändring

Totalt tappar den styrande koalitionen i kommunfullmäktige flera mandat.

Totalt tappar den styrande koalitionen i kommunfullmäktige flera mandat.

Foto: Kristina Westring

Ledare2018-09-15 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det samlade valresultatet är en kritik av sakernas tillstånd. Ett underkännande av regerandet i såväl riksdag som landsting och i kommunen.

I riksdagen går Alliansen i sin helhet framåt, även om ökningen är blygsam. Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. Medan de rödgröna tappar stort. Miljöpartiet hamnar strax över riksdagsgränsen. Detta trots att klimatfrågan dominerade dagordningen under sommaren. Väljarna prioriterar helt enkelt andra frågor mer. Eller underkänner partiets åtgärder på området.

I landstinget blir nedgången påtaglig för den styrande vänstermajoriteten. Miljöpartiet åker ur landstingsfullmäktige. Vänstern tappar sin majoritet.

I kommunvalet synes inga jordskred ha inträffat avseende kommunen som helhet. Men även här visar väljarna sitt missnöje med sakernas tillstånd. Därutöver syns två tydliga och intressanta rörelser i väljarkåren. Dels en rörelse högerut. Dels en flykt från de stora partierna till de små.

Bland kommunens styrande partier förlorar Socialdemokraterna flera mandat. Centerpartiet står stilla, trots partiets kraftiga uppgång nationellt. Det bör tolkas som att regerandet med Socialdemokraterna straffat sig, åtminstone jämfört med att ha en friare roll. Det styrande Miljöpartiet tillhör förlorarna även på lokal nivå. Totalt tappar den styrande koalitionen därmed ett antal mandat. Det är ingen optimal grund för att regera vidare som om ingenting hade hänt.

Avseende väljarnas förflyttning högerut så står allianspartierna i grova drag stilla. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar rejält. Moderaterna tappar, vilket kan tolkas som att väljarna inte upplever att de bedriver någon tydlig högerpolitik. I det stora perspektivet är det en tydlig rörelse högerut. Det finns skäl att ta detta i beaktande när man drar slutsatser om de senaste fyra åren och när man bygger koalitioner för framtiden.

De stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna minskar. Och alla mindre partier ökar, med undantag för Miljöpartiet och Centern vilka ingått i den styrande majoriteten. Med tanke på Moderaternas nära relation till Socialdemokraterna i kommunen kan även denna rörelse betraktas som ett missnöje över sakernas tillstånd. Och den förda politiken.

Även Tjustpartiet gick framåt. Dock räckte det inte för att ta sig in i fullmäktige. De skulle behövt drygt det dubbla antalet röster för att klara spärren.

I årets val har en spärr för småpartier införts i kommunvalen. Inför detta val beslutade dessutom kommunen att vara en valkrets. Det säkerställer att alla röster blir lika mycket värda, oberoende av vilken valkrets man tillhör. Beslutet gör också att gränsen för att småpartierna ska få mandat i fullmäktige inte blir allt för hög – den blir två, istället för tre, procent. En intressant detalj i sammanhanget är att utan detta kommunbeslut hade Miljöpartiet även åkt ur kommunfullmäktige.

Väljarna har i sin helhet röstat mot sittande majoritet och sakernas tillstånd, samt för förändring och en politik som rör sig högerut.