Välfärdens spruckna kärna

Ledare2016-01-19 03:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Något är fel i landet Sverige. Det råder akut personalbrist inom vård, skola och omsorg. Välfärdens kärna. Och personer som arbetar med människor i välfärdssystemen löper stor risk att bli sjukskrivna. Särskilt kvinnor anställda i kommun eller landsting drabbas, ofta till följd av psykisk ohälsa.

Statistik från SCB visar att arbetsgivarna inom flera välfärdsområden upplever en alarmerande brist på utbildad arbetskraft. Lärarbristen inför vårterminen som rapporterats bland annat från Norrköping och Vimmerby är ett vitt spritt fenomen. Hela 94 procent av arbetsgivarna har underskott på grundskollärare i matematik och NO för högstadiet. Listan fortsätter med en 88-procentig brist på specialistsjuksköterskor och en 87-procentig brist på förskollärare. Liknande underskott uppvisas för grundutbildade sjuksköterskor, speciallärare, fritidspedagoger och erfarna socionomer.

Luleå kommun och många andra arbetsgivare runt om i landet funderar nu på om arbetsuppgifterna i framtiden kan anpassas till den tillgängliga arbetskraften. Det är nära nog en kapitulation inför faktum att dagens utbildningssystem inte förmår matcha arbetsgivarnas behov. Men att lösa problemen brådskar när SCB beräknar att det kommer att fattas 160 000 anställda enbart inom äldrevården år 2035.

Attraktiviteten för välfärdsyrkena behöver öka för att täcka det växande behovet. Under tiden fortsätter personalbristen att skapa en ond cirkel. Från Sahlgrenska sjukhuset till hemsjukvården i Vaggeryd berättas om hur personalbrist leder till stress och med tiden till att personalen slutar. Det är ingen god reklam för yrkena.

Kvinnor inom välfärdens offentliga del är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken. Nivån på sjukfrånvaron har historiskt sett varierat kraftigt. Dagens höga och ökande nivåer beror delvis på att det är fler personer i arbete än tidigare, vilket ger fler sjukdagar. Men det förklarar inte allt. Kommuner och landsting behöver komma till rätta med en föråldrad arbetsmiljö och organisatoriska problem som de flesta privata arbetsgivare sedan länge hanterat.

En historisk jämförelse gör dagens situation märklig. För stenåldersmänniskan var jakten det farligaste. Omvårdnaden hemma vid grottan var relativt tryggare. Det har fortsatt genom historien, människan skyddar sina barn och äldre. Men i dag löper den störst risk att bli sjukskriven som arbetar i kommun eller landsting med att ta hand om barn och äldre.

Framtiden för vården, skolan och omsorgen ligger på politikernas bord. Konkreta reformer krävs som omfattar rimlig arbetsfördelning, mer resurser och strukturförändringar. Regeringen Löfven har varit förvånansvärd tyst om att jobben i välfärdens kärna har blivit oattraktiva högriskyrken. Verkligheten kanske är för obekväm.

Läs mer om