Regeringen har tillsatt en utredning om att göra det enklare att utvisa utländska medborgare som begår brott. Det är uppenbart att det är en jobbig fråga för januaripartierna. Utspelet kom på valborg, precis före långhelgen. I DN (30/4) poserade justitieminister Morgan Johansson (S) och partisekreterare Juno Blom (L). Någon centerpartist eller miljöpartist syntes inte till.
Även om regeringskonstellationen verkar splittrad i frågan är det ett lovvärt initiativ, men senfärdigheten är beklaglig. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har krävt en skärpning av reglerna i flera år. Det är osannolikt att ett lagförslag kan utredas och förberedas för att hinna klubbas av riksdagen före mandatperiodens slut. Det är angeläget att det sker för det finns stora svårigheter med att utvisa utländska brottslingar.
I statistiken märks det tydligt att utlänningar som är folkbokförda i Sverige sällan utvisas. Under perioden 2000–2014 utvisades endast 19 procent bland utländska medborgare folkbokförda i Sverige som dömts för våldtäkt och endast 3 procent ur den gruppen som dömts för grov misshandel respektive grov stöld (Brå 2016).
Det finns flera olika hinder för utvisning. I Sverige har såväl kropps- som dödsstraff avskaffats sedan ett sekel. Den som döms för brott i Sverige utvisas inte till ett land där denne kommer utsättas för straff som är strikt förbjudna i Sverige. Detsamma gäller länder som befinner sig i krigstillstånd, och som är livsfarliga att vistas i.
Men det finns även andra hinder för utvisning. Enligt olika internationella konventioner skyddas familje- och privatliv. En person som kommit till Sverige i unga år har lärt sig språket och etablerat sig här, vilket gör anknytningen till Sverige starkare än till hemlandet.
Det är inte rimligt att den som kommit till Sverige i unga år inte kan utvisas under några förutsättningar, fastän denne inte är medborgare. Bristerna i migrationspolitiken gör sig påminda. Den som inte får möjlighet att etablera sig kan inte åtnjuta skyddet. Svårigheterna med att utvisa utländska medborgare finns på grund av svensk generositet. Med en restriktiv migrationspolitik skulle det ha varit enklare att integrera dem som kommit till Sverige. I stället har vi fått en situation med särskilt utsatta områden där brott blivit vardag.
Den internationella rätten ger utrymme för hårdare tolkningar än Sverige gör. Men det kräver också en skarpare lagstiftning. Exempelvis kan det ske genom att utvisningspröva vissa brott med lägre straff än ett år, vilket är gränsen för utvisning i dag.
Förhoppningsvis kan utredningen hitta sätt att skärpa lagstiftningen utan att tumma på de mest grundläggande rättigheterna. Det är synd regeringen är ute i senaste laget för ju längre tiden lider, desto fler utländska brottslingar får stanna.