Istället kan det vara intressant att titta på det förra valresultatet på lokal nivå och jämföra med förändringen i opinionen på riksnivå. Det är förvisso ofta stor skillnad mellan valresultaten på de olika nivåerna, men själva utvecklingen är intressant ändå, eftersom riksopinionen kan dra med sig den lokala opinionen.
Tittar man på ett genomsnitt av de största opinionsundersökningarna så har partiernas siffror varierat under mandatperioden. Men intressant nog så är opinionsläget idag för flertalet partier tämligen likt valresultatet. Undantagen är S som idag ligger lite högre, och C och MP som ligger lite lägre.
Överförs detta på den lokala opinionen så påverkas inte maktförhållandet. Den nuvarande koalitionen i Västervik är en bred sådan, där Socialdemokraterna säkrar sitt maktinnehav i kommunstyrelsen med hjälp från vänster och säkrar sin budget med stöd från mittenpartierna högerifrån. Det är inte optimalt ur ett demokratiskt perspektiv med en så bred koalition och så liten opposition. Men samarbetet med mittenpartierna synes ha gett Socialdemokraterna en stabil maktbas. Det är svårt att veta vad som rör sig i varje partis planer efter valet. Men något missnöje från samarbetspartierna eller några andra signaler på att blocken skulle brytas upp efter valet har inte noterats. Alternativen för de som vill ha förändringar i styret i kommunen är alltså M, KD och SD.
Det finns dock andra saker som kan påverka mer än den allmänna trenden på riksnivå. Som att Centerpartiet enligt Sifo tappat varannan landsbygdsväljare sedan valet. C är traditionellt starka i kommunen, vilket gör att förändringen kan påverka mandatfördelningen lokalt. Inte minst har de varit starka på landsbygden, där vindkraftsfrågan varit högst aktuell under mandatperioden. Enskilda frågor kan få genomslag i valresultatet på lokal nivå och Centerpartiet har tillhört vindkraftens försvarare.
Och även om MP är långt ifrån ensam ansvarig för vindkraftens utveckling i kommunen så är det inget parti som förknippas med vindkraftens utveckling (och kärnkraftens avveckling) lika starkt som dem. Ett MP som går kräftgång nationellt och dessutom förknippas med ”fel” frågor lokalt riskerar att backa från ett redan utsatt läge. MP fick 2,9 procent i förra kommunvalet. Lyckas de inte ta sig över 2 procent och faller ur fullmäktige kan också detta påverka maktbalansen i kommunen.
Andra saker som kan påverka valutgången, såväl på riksplanet som lokalt, är samhällsutvecklingen på vissa områden och hur väljarna därmed prioriterar olika frågor. Brottsligheten har aldrig legat i närheten av en topplacering sedan SOM-institutet började mäta väljarnas viktigaste frågor på 70-talet. Nu ligger den högst. Och den ligger högst oavsett var och hur man bor i landet. Och invandring och integration, inte heller det någon traditionellt viktig fråga för svenskarna, hör numera till de allra viktigaste. Det här är en potentiell fördel för högeroppositionen. Delvis för att det är områden som räknas till deras styrka. Men kanske framför allt för att det rör samhällsproblem som regeringen misslyckats med att ta på allvar.