Regeringen Löfven fortsätter att slå nya bottenrekord. En undersökning visar att det är fler som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb än ett bra.
Det låga förtroendet för politiker tas upp av Demokratiutredningens ordförande, Olle Wästberg, och huvudsekreterare, Daniel Lindvall, som på måndagen överlämnade sin utredning till demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Utredningen tillsattes 2014 av alliansregeringen. Wästberg och Lindvall säger sig vilja utveckla en mer inkluderande demokrati, där beslutsprocesserna ger människor ett mer jämlikt inflytande. Besluten som fattas vinner troligen större acceptans om så många som möjligt fått vara med att bestämma och uttrycka sin åsikt, resonerar Wästberg och Lindvall.
På eftermiddagen efter överlämnandet av utredningen hölls ett seminarium för att diskutera slutsatserna. Kraven för de inbjudna panelisterna skulle ha kunnat vara en stockholmsadress. Det är värt att uppmärksamma när ett av utredningens förslag är att personer som flyttat från en kommun ska kunna sitta kvar i kommunfullmäktige där. Utredarnas motivering är att unga som flyttat för studier ska kunna fortsätta ett kommunalt engagemang. Alltså ska kommuner som Torsby, Västervik, Tranås och Kiruna delvis kunna styras av studenter i Stockholm, Göteborg och Lund. Begreppet kommun bygger på gemenskap – något som kan vara svårt när en geografisk närhet inte finns.
Demokratiutredningen föreslår även införandet av en så kallad folkmotion. Förslag från medborgare ska gå att ladda upp på en hemsida där andra kan rösta. Får motionen stöd av en procent av befolkningen i kommunen, landstinget eller riket ska den tas upp till behandling på samma sätt som om den kommit från en folkvald. Att införa folkmotioner är att röra sig in i gränslandet mellan representativ och direkt demokrati. Det är ett ingenmansland där ansvarsutkrävandet är svårt.
I stället för att hantera problemet med bristande förtroende för politiker inom ramarna för den representativa demokratin sneglar utredningen åt den direkta demokratin. Men när väljarna knappt kan förmås att gå till vallokalen vart fjärde år är det inte självklart att samma väljare skriver medborgarförslag eller pendlar till kommunstyrelsemöten mellan studentfesterna.
Utredningens förslag skymmer grundproblemet – att de politiska partierna inte klarat av de stora frågorna som bostäder, segregation och landsbygdens förutsättningar. När politiken inte förmår hantera förändringar växer missnöje. Demokratiutredningen väcker hopp om medborgarinflytande. Men då folkmotionerna fortfarande ska gå igenom den redan överbelastade riksdagen kan det leda till än mer missnöje. Risken finns att det inte blir så mycket av det hela. Människor anstränger sig och blir besvikna när deras folkmotioner möter den byråkratiska verkligheten och det möjliga avslaget kommer.
Man borde i stället fokusera på att förtydliga kopplingen mellan riksdagen och dess väljare. Bättre personval?