Regeringen har nu presenterat sin handlingsplan för hur målen i livsmedelsstrategin ska uppfyllas. I den framgår att Jordbruksverket ska få mer pengar till att ta fram en handlingsplan för svenskt vattenbruk, kompetensutveckling inom djurskydd och för att utveckla en rådgivningsmodell för animalieproduktionen. Regeringen presenterade också en ny ambition för ekologisk odling.
Handlingsplanen är ingenting som får en att lyfta på ögonbrynen. I den finns en ambition om att minska matsvinnet och att främja kunskapsspridning och kompetenslyft bland rådgivare, myndigheter och lantbrukare.
Stort fokus läggs på myndigheterna, men det är lantbrukarna som ser till att det finns svenska livsmedel att konsumera. Det är inte mer pengar till myndigheter för översyn, kompetensutveckling eller kontroller som behövs för att det svenska lantbruket ska gå runt. Det är att det kan gå med vinst.
Lantbrukets regelkrångel har ökat markant de senaste 20 åren. Sverige har många och höga krav, men också höga skatter, vilket gör situationen svår för svenska lantbrukare. Exempelvis är skatten på diesel mycket högre för svenska bönder än för de europeiska grannarna, vilket försämrar svenska bönders konkurrenssituation. Men inga av regeringens åtgärder förenklar eller sänker kostnaderna för svenska lantbrukare. Om något går de tvärtemot ut på ökad myndighetsinblandning.
Dessutom vägrar statsminister Stefan Löfven (S) att sätta stopp för Miljöpartiets hjärtefråga om kilometerskatt, vilken skulle kraftigt missgynna svenskt jordbruk och svensk landsbygd. Nu är ett bra tillfälle att skrota utredningen av kilometerskatten. Det blir sällan bra när MP får vara med och bestämma över livsmedelspolitiken.
Miljöminister Karolina Skog (MP) presenterade i samband med handlingsplanen det nya målet om att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av ekologisk mark 2030, och 60 procent av den offentliga konsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter. Det här målet är något som Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, kritiserar i ett inlägg på Facebook. Trots att han själv är ”ekologisk bonde” anser han att regeringens mål om 60 procent av ekologisk mat inom offentlig sektor riskerar att urvattna de regionala livsmedelsstrategierna med höga ambitioner om ökad andel regional mat i första hand, som gärna, men sekundärt får vara ekologiskt. Regeringens mål riskerar att styra konsumtionen mot ekologiskt i första hand, oavsett om produkterna kommer från andra sidan av landet, eller till och med från andra sidan jorden.
Regeringens handlingsplan skrämmer. Är det här det bästa regeringen klarar av har hotet mot de gröna näringarna just växt avsevärt.