Trygga ministerval i Kristerssons nya regering

Det är alltid en viss spänning när en statsminister läser upp namnen på ministrarna i en ny regering.

Den nya borgerliga regeringen innehåller både överraskningar och väntade namn.

Den nya borgerliga regeringen innehåller både överraskningar och väntade namn.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-10-19 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

En farhåga som fanns bland moderater ute i landet var att Ulf Kristersson skulle omge sig med ”kompisar från förr”. Det vill säga storstadsliberaler som kanske inte längre är riksdagsledamöter men som återfinns på tankesmedjor och i PR-byråer i omloppsbana kring makten.

Men när Kristersson läste upp listan lyste emellertid dessa med sin frånvaro. Alla taburetter besätts av nu aktiva politiker.

Moderaterna tar hälften av statsrådsposterna. Att M ser sig som det statsbärande partiet är uppenbart då de traditionellt tyngsta posterna – finans, justitie, utrikes och försvar – alla går till moderater. Två val var inga överraskningar. Elisabeth Svantesson (M) har som ekonomiskpolitisk talesperson arbetat sig till en position där det hade setts som skandal om hon inte blev finansminister. Att posten som justitieminister var vigd åt juristen Gunnar Strömmer (M) var något av en officiell hemlighet.

Mindre väntat var det att Tobias Billström skulle bli utrikesminister. Det hade till och med spekulerats om ifall Carl Bildt skulle göra comeback. Den lojale arbetshästen Billström är ett bra val, men som hans roll som gruppledare i riksdagen blir tuff att fylla.

För de som tycker att försvarspolitik är viktigt är Pål Jonson från Arvika ett givet val som försvarsminister, utifrån hans meriter och engagemang i försvarsfrågor. Andra uppfattade det som en överraskning då andra namn hade nämnts. 

Till de tunga ministerposterna måste man kanske i år också räkna migrationsministern. Uppgiften går till Maria Malmer Stenergard som i opposition har varit migrationspolitisk talesperson.

Liberalerna får de klassiskt socialliberala områdena. Arbetsmarknad, jämställdhet och skola. Det första området tar Johan Pehrson själv. Jämställdhetsminister blir åklagaren Paulina Brandberg.

Valet av Lotta Edholm (L) från Stockholm till skolminister orsakade ramaskri då hon sitter i styrelsen för ett friskolebolag. Med valet av Edholm handlar nog mer om att hon är ett profilerat namn inom de upproriska Stockholmsliberalerna. Även placeringen av LUF:s ordförande Romina Pourmokhtari som klimat- och miljöminister hintar om att de interna konflikterna spelat in. Om partiledningen verkligen lyckas att köpa sig fred återstår att se.

Kristdemokraterna får tillbaka socialdepartementet. Viktiga roller får Jakob Forssmed och Acko Ankarberg som blir socialminister respektive sjukvårdsminister. Därmed har den gamla Jönköpingsfalangen ett eget fögderi. Ebba Busch blir energi- och näringsminister. Intressant är att hennes partisekreterare, Peter Kullgren från Karlstad, blir landsbygdsminister. KD får alltså chansen att ta över rollen landsbygdsparti som Centern hade i den gamla alliansen.