Så har slopandet av lex Laval klubbats igenom av regeringen. En ny lag om utstationeringsregler tar dess plats. Lagförslaget innebär att utländska företag med arbetskraft stationerad i Sverige ska tvingas teckna kollektivavtal i Sverige. Den nya lagen kommer enligt kritiker att försvåra den fria rörligheten för arbetskraft inom EU och eventuellt bryta mot EU-rätten. Utöver den viktiga invändningen ifrågasätts också den bristande motiveringen till varför den nya lagen ens behöver införas.
Efter att lagförslaget varit på remiss hos Lagrådet i januari skickades det tillbaka till regeringen med en mängd frågetecken. Av förslaget framgår inte varför lex Laval, som hindrar värdlandet från att kräva mer än lägstalönen för utländsk arbetskraft, ska rivas upp och ersättas.
Enligt regeringen ska de nya reglerna ge arbetarna bättre skydd. För att detta åtagande ska vara motiverat borde stöd rimligtvis finnas för att arbetarnas situation under lex Laval har varit dålig. Men något sådant har regeringen inte försökt göra gällande.
Man kan då anta att det skydd som finns i lex Laval, där Sverige kan begära att den utländska arbetsgivaren uppfyller minimikrav för exempelvis löner och arbetstid i de egna avtalen, har varit tillräckligt. Med den nya lagen tas denna möjlighet till egna kollektivavtal bort för de utländska företagen och de tvingas teckna ett svenskt kollektivavtal. Detta gäller även om företagets egna kollektivavtal har likvärdiga eller bättre villkor än det svenska alternativet.
Utöver Lagrådets frågetecken har arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv visat stort missnöje med de nya utstationeringsreglerna. Främst handlar kritiken om att det blir svårare för utländska företag att stationera arbetskraft i Sverige, vilket gör Sverige till ett mindre öppet land. Man menar också att den nya lagen bryter mot EU-rätten att kunna verka fritt på EU:s inre marknad så länge man uppfyller unionens krav.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) motiverar den nya lagen samt slopandet av lex Laval med att konkurrens mellan företag ska bygga på kompetens och inte lägre löner. Vad ministern då inte tar hänsyn till är att marknadens premisser är fler än så. För att kunna överleva måste företag med lägre kompetens kunna kompensera bristerna med lägre priser. Och tur är väl det. Annars skulle betydligt färre ha råd att anlita ett företag för att exempelvis bygga ett hus.
Regeringens beslut att ersätta lex Laval med de nya utstationeringsreglerna ger omotiverat stor makt till de svenska facken, samtidigt som det blir svårare för utländsk arbetskraft att delta på den svenska marknaden. Och detta trots flertalet kritiska kommentarer från Lagrådet. Att låsa handelsmöjligheter och fri rörlighet är aldrig bra för utvecklingen. Och om utländsk arbetskraft inte kan komma hit finns risken att dörrar snart stängs för svenska företag. det är inte att rekommendera för ett litet handelsberoende land som Sverige.