Samtidigt ska det snabbutredas hur staten ska kunna locka kommunerna att säga ja. Till exempel genom att ge öronmärkta pengar åt sporthallar och simhallar. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på onsdagen. (SR 6/4)
Här kan man stanna bandet och ställa den mer grundläggande frågan: Varför säger kommuner allt oftare nej? Svaret är att vindkraften påverkar kommunens invånare negativt. Människor får påverkade boendemiljöer och priset på fastigheter minskar. Det är den ilskan som kommunpolitikerna försöker undvika genom att säga nej.
Att motståndet ökar handlar både om att kraftverken blir större och att de byggs närmare platser där många människor bor. Det är i södra Sverige som energibehoven är störst och det är ditåt exploatörerna nu tittar. Med andra ord är det upplagt för konflikter.
Gör regeringen då rätt som försöker minska möjligheterna att säga nej? I vissa fall bör ju allmänintresset faktiskt få trumfa det enskilda intresset. Vindkraft behövs väl för klimatomställningen och för att bli mer oberoende av import?
Svaret är att det just nu knappast är mer vindkraft som borde prioriteras. Den relativt höga andelen vindkraft skapar redan problem för elnäten i södra Sverige. Många små producenter skapar merkostnader och svårigheter att planera elförsörjningen. Om pålitligheten i elsystemet ska bli bättre är det inte vindkraft som behövs utan reglerbar energi, vilket bland annat påpekades av Svenska Kraftnät, SVK, efter vinterns pristoppar på el. (Expressen 14/1)
I södra Sverige där det inte finns älvar innebär det kärnkraft. Kärnkraft är ju också det energislag som idag mest robust kan bidra med den el som behövs för fortsatt elektrifiering och därmed snabbaste förbättringar för klimatet.
Ett argument som tillkommit i debatten är att vindkraft ska byggas för att öka Sveriges och EU:s oberoende av rysk gas. Miljöpartiet har till exempel en kampanj där vindkraftstorn reses för freden. Det måste sägas vara en sanning med stor modifikation. Egenproducerad energi är förstås alltid bra. Men det var just Tysklands snabba orientering bort från kärnkraft och mot vindkraft som gjorde Europa starkt beroende av rysk gas. Gas är precis som kärnkraft reglerbart och om vi inte vill ha el bara när det blåser måste det finnas reglerbar energi i systemen. Vindkraft är alltså säkerhetspolitiskt bra om det också byggs kärnkraft.
Vindkraft har en roll att spela i framtidens energiförsörjning. Men det finns ingen anledning att forcera utbyggnaden. Viktigast just nu att bygga ny kärnkraft i södra Sverige. Det kommer att gynna hushållen, klimatomställningen och vårt nationella oberoende.