Flera utländska studenter har vittnat om att de inte fått den utbildning de blivit lovade och betalat dyrt för på svenska högskolor och universitet. En amerikansk student har med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa, drivit sitt fall mot Mälardalens högskola till Västmanlands tingsrätt. Rätten har nu beslutat att hon ska få tillbaka studieavgiften om 170 000 kr plus ränta.Universitetskanslersämbetet har slagit fast att kandidatprogrammet hon studerade i Analytical finance inte höll måttet. Tingsrätten konstaterar därför att studentens utbildning i praktiken saknar värde.
Det är rimligt att studenter som betalat för sin utbildning har möjlighet att få tillbaka pengarna om utbildningen inte håller måttet. Men även om studenten får tillbaka studieavgiften är det fortfarande ett försuttet år för den enskilde. I praktiken innebär det att studenten kommer ut ett år senare i arbetslivet och tappar ett arbetsår.
Domen har aktualiserat frågan om vad högre studier verkligen är värda. Även svenska studenter som lagt år på studier och tagit studielån bör kunna ersättas om deras utbildning visar sig vara värdelös. Enligt vanlig köprättslig lagstiftning måste den som sluter avtal om att leverera en tjänst se till att den andra avtalsparten också får det som man lovat att leverera. Det borde också gälla högre studier.
Lärosäten marknadsför utbildningar med lovord och locktoner om välbetalda jobb spännande branscher. Men i själva verket utexamineras många studenter rakt ut i arbetslöshet. Tillgänglig information om utbildningarnas kvalitet och om antalet studenter som får jobb efter avslutad utbildning vore bra för att de utländska studenterna ska få reda på det som i Sverige ofta är allmänt känt.
Sedan studieavgifterna infördes har många lärosäten valt att använda utländska studenter som en kassako. Avgiften är runt 100 000 kronor per år för högre studier. Det är ofta mer än vad utbildningen är värd, mer än vad utbildningen kostar att hålla, och mer än vad staten ger i statsbidrag för svenska studenter på samma kurs.
Domen uppmärksammar de generella kvalitetsbristerna som finns och som behöver tas på allvar. Det system som gäller i dag premierar snabb genomströmning av många studenter framför hög kvalitet, vilket är problematiskt då utbildningarna blir allt mer urvattnade. Att många utbildningar är bristfälliga kommer att skada Sveriges internationella anseende, även de utbildningar som erbjuder högkvalitativa studier.
Domen är viktig eftersom den är den första i sitt slag. Den visar att lärosätena har ett ansvar för studenterna och att se till att utbildningen håller måttet. Att högre utbildning lever upp lovorden samt till lagar och förordningar är det minsta man kan begära av svensk utbildning.