Men i försöket att öka den skillnaden, så kallat respektavstånd, har den parlamentariska pensionsgruppen och regeringen gjort en rejäl vurpa genom att föreslå ett inkomstpensionstillägg, som nu inkluderats i budgetpropositionen och ska betalas från statskassan.
Det nya pensionstillägget är tänkt att börja betalas ut i september 2021. Upp till 600 kronor per månad ska gå till personer med en inkomstgrundad allmän ålderspension på mellan 9 000 och 17 000 kronor. Men det stora bekymret är att de extra pengarna ska dras från statens budget, och inte från det annars helt avgiftsfinansierade systemet med inkomstgrundad pension. Därmed är systemet inte längre fristående och oberoende av statens budget, som i sin tur följer de politiska svängarna.
Utöver ett mindre självständigt pensionssystem bryter regeringens förslag också mot den logiska livsinkomstprincipen, som innebär att pensionen helt grundas på hur mycket personen har betalat in i pensionsavgifter.
Detta har fått Pensionsmyndighetens analyschef, Ole Settergren, att säga ifrån. Han anklagar regeringen för att avskaffa systemets grundläggande principer, ”utan att politikerna berättar att det är det som sker” (SvD 28/9). Samma påpekande görs av en mängd remissinstanser, inklusive sådana som annars tillstyrker förslaget om pensionstillägg.
Att bryta mot grundprinciperna är ingen liten sak. De finns där för att pensionssystemet ska vara stabilt och pålitligt. En person som arbetar och har ett halvt liv kvar till pensionen ska kunna lita på att systemet håller, oavsett vilka politiska förändringar som sker. Det betyder inte att inga justeringar kan göras, men de behöver ske inom principerna om avgiftsfinansiering och livsinkomst.
Regeringen har dock betydligt lägre tankar om viktiga principer för pensioner. Den förklarar tilltaget att bryta mot dessa med att det är viktigt för systemets trovärdighet att skillnaden mellan att arbeta och att inte göra det märks i pensionen. Det handlar alltså om att skicka en signal om att arbete lönar sig, snarare än att låta arbetet löna sig självt.
Det är ironiskt att regeringen tror att en reform som bryter mot grundprinciperna i systemet skulle göra det mer trovärdigt. Särskilt som det finns många andra åtgärder som skulle kunna öka respektavståndet utan att rucka på systemets självständighet. Det går till exempel att sänka skatten, höja pensionsåldern eller ge mer utrymme för att pensionsspara privat. Men regeringen, och även Pensionsgruppen, tyckte uppenbarligen att brutna grundprinciper var den enda vägen.
Tanken bakom pensionstillägget har helt missat poängen med att tjäna egna pengar. Det handlar just om att klara sig själv, inte om att få några statliga hundralappar som tack. Självförsörjning är sin egen belöning, även efter arbetslivets slut.