Staten äger i dag ett femtiotal bolag för ett totalt värde på 430 miljarder kronor. Riksrevisionen anser att det är för många. Av myndighetens granskning framkommer att det saknas motiv för staten att äga och driva flera av bolagen. Enligt riksdagen ska staten bara äga bolag om det är motiverat av andra skäl än att skapa ekonomiskt värde. Men regeringen kan inte motivera det statliga ägandet i ett flertal utpekade bolag.
Riksdagen har tagit fram kriterier för när statliga bolag kan behövas. Det kan till exempel röra sig om att det finns starka samhällsintressen som talar för monopol, att bolaget svarar mot viktiga nationella intressen eller att ett minskat statligt ägande skulle försämra konkurrensen.
2011 gjordes en översyn av statliga bolag som saknar skäl för fortsatt statligt ägande. Det handlade då om bland annat Lernia, SAS, SBAB, Swedesurvey och Telia. Riksrevisionen anser att dessa bolag bör säljas. Till det framkommer i granskningen att även Apoteket, Apoteksgruppen och Bilprovningen inte behöver vara statliga längre då förutsättningarna ändrats sedan bolagens marknader omreglerats och de nu verkar på marknader som bedöms vara fungerande. Det finns också en rad bolag som Samhall och Operan, som inte borde vara bolag då de inte har något vinstsyfte.
Det finns goda skäl för att staten inte ska äga bolag i onödan. Om motiven för statligt ägande inte längre är aktuella innebär det ett onödigt risktagande från statens sida. I de fall statliga bolag verkar på marknader med full konkurrens, så som SJ och Telia, finns risken för att de snedvrider konkurrensen och försvårar för de privata bolagen. Risken för korruption, förtjänas också att tas upp vilket korruptionsskandalen på Statens fastighetsverk påminner om. Flera högt uppsatta tjänstemän har anhållits för korruption efter att bland annat ha hyrt ut statens lägenheter till vänner och bekanta.
Regeringen får omfattande kritik för att inte ha säkerställt att motiven till det statliga ägandet är aktuella och tydligt formulerade. Mycket tyder på att regeringen kommer att strunta i Riksrevisionens rekommendationer. Socialdemokraterna brukar göra allt för att hindra att statliga bolag säljs. Regeringen har ingen ambition att konkretisera motiven till varför staten bör äga bolag. Statliga bolag är en hörnsten i den socialdemokratiska visionen.
Alliansregeringen blev hårt kritiserade för avskaffande av apoteksmonopolet, trots att tillgängligheten ökade kraftigt. Visst finns det saker som kan förbättras. De statliga och de icke-statligas apotekens kommunikation sinsemellan är ett exempel på en sådan sak. Men risken för problem som kan uppstå är inte skäl nog för att behålla alla bolag i statlig ägo. Däremot bör mer energi läggas på att reda ut potentiella problem vid ändring av bolagsform, innan problemen uppstår.
Regeringen har här ett stort uppdrag framför sig. Riksrevisionens kritik måste tas på allvar.