Regler gör skillnad. För generösa kan de leda till missbruk. För snäva riskerar de att ta död på engagemang och företagsamhet. Tyvärr verkar människan ha mycket lättare att föreställa sig problemen med tillåtande regler än med begränsande. Men det saknas inte exempel på vad som händer när handlingsutrymmet minskar.
Projektet på Slottsholmen tog sex år fram till byggstart. Efter att Björn Ulvaeus nu meddelat att han minskar sitt engagemang i projektet har flera aktörer inom kommunen börjat rannsaka sig.
Det är gott. Men mycket av byggandets regelverk står utanför kommunens inflytande. Att det tagit så lång tid för bygget att komma igång beror främst på lagstiftning kring byggande, planläggning och olika riksintressen. Vi måste kunna se hur alla små hinder tillsammans ofta bygger upp ett stort hinder för ökat byggande. Det är klagande grannar, engagerade medborgare, ovanliga skalbaggar, arkeologer och kulturhistoriker om vart annat. Alla dessa delar kan inte längre betraktas var för sig. De måste även ses i sin helhet. Annars får vi aldrig en balans mellan behovet av fler bostäder och hänsynen till miljö och kultur.
Olika aktörer har tidigare hamnat lite snett när de kritiserat medborgare som valt att överklaga bygget. Det går att förstå deras frustration, men den har varit felriktad. De borde istället rikta kritik mot det regelverk som gör att det tar så många år att komma fram till byggstart. Har Ulvaeus någon liten energi kvar får han gärna ställa sig på barrikaderna och kritisera den orimligt långa projekttiden för bostadsbyggen i Sverige.
Tar det lång tid riskeras ekonomin i ett byggprojekt. Dels har varje projekt kostnader långt innan byggnationen börjar. Dessa kostnader behöver alltid vägas mot sannolikheten att projektet blir av. Dels ökar risken för att något ekonomiskt förhållande ändras och att projektet därmed äventyras ju längre uppstartsfasen blir.
Något kommunen däremot har full kontroll över är sin egna bullerregler. Årets upplaga av musikfestivalen Håll käft! ställs in på grund av dessa regler. Trots att den planerades till stadens mest högljudda sommarvecka.
Nu ska riktlinjerna omprövas. Även det är gott. En jämförelse bör göras med andra evenemangstäta städer. Ett råd till de beslutande är att tänka sig en generös tidsgräns. Och sedan lägga på ett par timmar. Kommunens budskap till driftiga innevånare bör vara att köra på. Inte att hålla käft.
Staden är till för möten. Att alla inte tycker om alla möten betyder inte att riktlinjerna ska anpassas därefter. Snäva regler kväver människors engagemang. Och sommarstaden Västervik.
I årets undersökning av företagsklimatet från Svenskt Näringsliv får Västervik knappt godkänt. Den allra mest önskade förändringen är bättre förståelse för företagande hos kommunens politiker och tjänstemän. En självrannsakan avseende Slottsholmen samt mer tillåtande regler avseende evenemang vore två små steg i rätt riktning.