Spelutredningen hamnar rätt

Ledare2017-04-01 05:35
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Nu är regeringens spelutredning klar. Svenska Spel delas i två delar och staten släpper kontrollen över ATG, Akitebolaget Trav och Galopp. En del av Svenska Spel blir konkurrensutsatt och de bolag som vill verka i det nya systemet får ansöka om en licens som innebär en del rättigheter, men också skyldigheter.

Skatten på spel föreslås bli 18 procent. I Storbritannien är skatten 15 procent och i Danmark 20 procent. Kasinon och lotterier föreslås även i fortsättningen att vara skattebefriade.

I dag spelar svenskarna allt mer på utlandsbaserade bolag online. De bolagen står för mer än hälften av onlinemarknaden. Målet med avregleringen av spelmonopolet är att kanalisera spelarna och få dem att välja svenska bolag. För att det ska fungera föreslås utredningen att bolagen själva ska få bestämma hur mycket de ska betala tillbaka till spelaren.

Svenska Spel har länge behövt förnyas. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarig för området. Han har tidigare hävdat att utländska spelbolag hotar folkhälsan. ”En modern svensk spelmarknad ska vara fri från avarter”, skrev han för en tid sedan i Dagens Nyheter. Det är att ta i. Skillnaden för spelare är inte allt för stor om de väljer ett utländskt bolag eller Svenska Spel. Den största skillnaden är var skattemedlen hamnar. I Sverige eller i exempelvis Storbritannien eller Malta.

Genom den nya licensen ska spelbolagen tvingas att följa vissa regler. Man kommer att kräva registrering av spelare, att spelarna ska sätta gränser för hur mycket de kan spela för under en viss tid, och en central självavstängningsfunktion ska finnas så att en spelare som stoppats från att spela hos ett bolag automatiskt stoppas även hos andra. De nya reglerna är bra. Men redan innan licenssystemet infördes fanns flera av dem hos utländska spelbolag. Utländska onlinespelbolag har till och med haft rutiner som inneburit telefonkontakt med spelare som identifierats ligga i riskzonen, och man har också tagit ansvar för spelare som hamnar i spelproblem genom att erbjuda försäkring och kognitiv beteendeterapi, för att ge ett par exempel.

Med ett licenssystem kommer de i dag oreglerade bolagen att komma in i systemet och därtill också generera mer skattemedel. Trots folkhälsoargument är det här den främsta anledningen till att regeringen, med civilministern i spetsen, stödjer systemet. Om det handlade om spelarnas väl och ve borde väl inte Svenska Spel satsat enorma summor på reklam som syftar till att locka ”hem” spelarna som väljer utländska bolag?

På pappret ser det nya licenssystemet bra ut, och spelbolagen är nöjda. Svenska spel har varit allt mindre relevant för varje år. Upplägget är otidsenligt och spelmonopolet har mest bara funnits på pappret. Ett nytt system för spel har länge varit på sin plats. Ärligare vore dock om regeringen inte använde folkhälsan som svepskäl, utan åtminstone kan erkänna att möjligheten att få in mer skattemedel lockar, som alltid.