Dels är den intressant ur ett regionalt perspektiv, eftersom den redovisar sympatier fördelade efter region. Om det vore val idag skulle ”Småland och öarna” rösta för en ny regering. Rent procentuellt är det hårfint mellan det nuvarande regeringsunderlaget och oppositionen, men i regionen hamnar såväl L och MP under fyraprocentsspärren.
Centern har en bättre position än i landet i stort, medan MP är svagare jämfört med riket. Avvikelserna är stora även hos M och KD. M ligger några procentenheter lägre än i riket, medan KD ligger avsevärt högre. KD har traditionellt ett starkt stöd i Småland, men avvikelsernas betydelse ska inte övertolkas. M och KD tillhör samma regeringsunderlag och byter ofta väljare med varandra. Och tillsammans samlar de ett högre väljarstöd i regionen än i riket.
Undersökningens nationella siffror är också intressanta. SCB anses vara den mest tillförlitliga opinionsundersökningen, tack vare ett stort urval. I novembermätningen får Socialdemokraterna 26,3 procent. Det är mer än andra opinionsundersökningar gett dem, men samtidigt en statistiskt säkerställd nedgång på drygt en procentenhet sedan majmätningen. Och en nedgång på två procentenheter sedan valet. Även om Socialdemokraterna sannolikt gläds en smula, då siffrorna kunde vara värre, är det partiets sämsta resultat någonsin i SCB:s undersökning. Både på kort och på lång sikt går stödet tydligt nedåt.
Moderaterna har tappat nästan lika mycket som Socialdemokraterna sedan valet. Kristdemokraterna ligger strax över valresultatet, vilket innebär att de tappat nästan hela uppgången som de fick i opinionen under första halvåret efter valet. Samtidigt ligger de kvar på en avsevärt högre nivå än de hade innan valet.
De största flödena sedan valet går från M och S till Sverigedemokraterna, som får en statistiskt säkerställd ökning på över fem procentenheter. Det är intressant att hela uppgången i SCB:s undersökning skett det senaste halvåret. Det visar att SD får ökat stöd inte främst på grund av regeringsbildningen. Istället kan det ökade stödet bero på den sakpolitiska debatten det senaste tiden. Men det kan också förklaras med att allt fler personer upplever att SD är ett acceptabelt parti att lägga sin röst på.
Den sakpolitiska medvinden kan ändras i framtiden, men att fler upplever partiet som rumsrent torde vara en stabil faktor. När en person väl börjar sympatisera med ett parti så går denna sällan tillbaka och anser det vara oacceptabelt igen. Det talar för att SD någorlunda stabilt har etablerat sig på en högre nivå sedan valet.
I flera tidigare mindre undersökningar har det nuvarande regeringsunderlaget hamnat i minoritet, ofta på grund av att Miljöpartiet eller Liberalerna halkat ned under fyraprocentsträcket. I SCB:s undersökning klarar sig båda partierna över gränsen, även om det för Liberalerna med sina 4,1 procent är inom felmarginalen. Regeringsunderlaget leder därmed fortfarande över oppositionen, bestående av M, KD och SD, med några procentenheter. Men det är en allt bräckligare ledning. Det räcker med att Liberalerna åker ur riksdagen, alternativt byter sida efter valet, så finns det en tydlig grund för en högerbetonad regering.
Det räcker också med att någon enstaka procent av väljarna byter parti från det nuvarande regeringsunderlaget till oppositionen. Det som innan valet knappt betraktades som ett alternativ har idag blivit högst sannolikt.
Ledare