Men när ansvariga myndigheters råd är mer risktagande än andra länders motsvarighet skapas ändå en oro. I synnerhet när extra säkerhetsåtgärder tidigt i spridningsprocessen hade varit enkla att ta till. Nu finns allvarliga indikationer på att nya coronaviruset kan ha börjat smitta inom landet, utan direkt koppling till personer som varit utomlands. Därför uppdaterade Folkhälsomyndigheten på tisdagen risken för smittspridning till mycket hög.
Att först nu råda alla med symptom att stanna hemma är dock senfärdigt. Alla som varit i virusdrabbade riskområden hade rimligen behövt stanna hemma i två veckor efter hemkomsten. Just sådana försiktighetsåtgärder har flera företag och vissa kommuner sedan länge vidtagit, för säkerhets skull. Därför var det särskilt provocerande när statsepidemiolog Anders Tegnell kallade åtgärderna för onödiga och ineffektiva (TT 8/3) och att både han och den biträdande statsepidemiologen flera gånger hävdat att kulmen är nådd.
Vad Tegnell inte verkar ha förstått är att försiktighetsåtgärder ska ses förebyggande och behöver inte ha stark evidensbaserad effekt. Själva poängen med att göra något för säkerhets skull är att inte vilja ta någon risk.
Av samma anledning som vi bygger broräcken och bär flytväst bör vi också vara extra försiktiga när det gäller coronaviruset. Så länge åtgärden i sig inte innebär stora förluster kommer den att bidra till betydligt större lugn hos allmänheten än oviljan från det offentliga att använda både hängslen och livrem.
Nu finns en oroande smittspridning utan koppling till högriskområden. På tisdagen kom dessutom de första svenska fallen med smittade i behov av intensivvård. Samtidigt har situationen eskalerat i Italien, där uppgifter visar att så många som tio procent av de insjuknade behöver intensivvård. Därifrån rapporteras nu om användning av så kallad triage, som innebär att vården tvingas prioritera patienter utifrån vilka som har störst chans att överleva. De som bedöms ha låg risk för att överleva prioriteras bort, exempelvis multisjuka äldre män.
För att minimera risken för ett sådant scenario behöver Sverige snabbt öka antalet intensivvårdsplatser. Därtill kommer också problem med skyddsutrustning och provtagningsmaterial, som redan börjar sina.
Både regeringen och Moderaterna har presenterat viktiga åtgärder för att minska effekterna på ekonomin. Regeringen förbereder ett ekonomiskt krispaket och inför så kallat korttidsarbete för att rädda arbetstillfällen. Till detta föreslår M att företag ska få skjuta på inbetalningar av skatter för att kunna överleva.
Samma reaktionsförmåga som nu visas inom ekonomin hade behövts från Folkhälsomyndigheten för att begränsa smittspridningen. Även om vi skulle klara oss lindrigt från coronaviruset är extra försiktighetsåtgärder, som inte skadar någon, aldrig fel.