I veckan behandlade kommunstyrelsen ett medborgarförslag om förbättrade möjligheter till gång- och cykeltrafik i allmänhet, och att förlägga dessa på vattensidan i synnerhet. Tjänstemännen konstaterar att kulturmiljön sätter hinder för detta och kommunstyrelsen avslår förslaget.
Samtidigt låter kommunalrådet meddela att Hamngatan ska bli både gångfartsområde och enkelriktad. Men bakgrunden till planen på gångfartsområde är något helt annat än situationen för gående och cyklister, nämligen buller för de boende på Hamngatan.
Hamngatan har utretts och behandlats under längre tid, och fick en ny vändning när åtta boende klagade på ljudnivån, varpå den åter mättes, och bullernivån hamnade över riktlinjerna för tre fastigheter. Därefter har miljö- och byggnadsnämnden förelagt kommunen att lösa problemet och en extern utredning från Sweco har utrett saken. Utredningen behandlar olika alternativ om att antingen göra Hamngatan enkelriktad eller göra den till ett gångfartsområde. Och utmynnar i ett förslag om att göra både Storgatan och Hamngatan till gångfartsområde.
Men så händer något ytterligare. En tjänstemannaskrivelse från samhällsbyggnadsenheten och kommunstyrelsens förvaltning i november kommenterade ett medborgarförslag om att införa cykelväg på Hamngatan. Och gick då igenom alternativen och rekommendationerna från Sweco-utredningen. Men efter att ha konstaterat att Swecos förslag om gångfartsområde på Storgatan och Hamngatan vore lämpligt påtalar man liksom i förbifarten att om man dessutom skulle enkelrikta Hamngatan så skulle det ju gå att göra en gång- och cykelväg där.
Ett ELLER blev plötsligt ett OCH. Och det är detta nya alternativ som nu förs fram som huvudalternativ. Det gör att det uppstår flera frågor.
Först och främst ska det konstateras att bullerutredningen inte ger grund till att göra både och. Det är inte första gången man försöker sälja in en enkelriktad Hamngata på tveksamt vis utifrån gjorda undersökningar. När kommunstyrelsen senast beslutade om att Hamngatan skulle enkelriktas (efter att en södra infart stod klar) så gjorde de det på ett underlag från förvaltningen som påstod att testet med enkelriktning som genomfördes häromåret stöddes av en övervägande del fastighetsägare och handlare. Trots att de flesta tillfrågade fastighetsägare, handlare och krögare i utvärderingen var negativa.
Det uppstår också frågor om prioriteringar. Först på politikernas priolista kommer alltså boende i tre fastigheter. Som valt att bo i en fastighet som ligger dikt an en av stadskärnans genomfartsgator.
Sedan kommer gående och cyklister längs en kort sträcka där det finns en näraliggande parallellgata att använda för den som vill.
Sist kommer biltrafikanter. Och möjligheten att ta sig smidigt till och från stadskärnan. I en utpräglad glesbygdskommun där bilen är avgörande för möjligheten att förflytta sig. Trenden att göra om stadskärnor till om inte bilfria så åtminstone bilfientliga är skadlig för såväl företags möjligheter att finnas i stadskärnan och medborgarna möjlighet att bo på annan plats och den friheten som bilen kan erbjuda.
Och dessutom går det att fråga sig om grundproblemet – bullret – över huvud taget behöver lösas politiskt. I Swecos bullerutredning konstateras att bullerdämpande vägbeläggning och liknande åtgärder inte skulle ha någon effekt eftersom bullernivåerna i dessa hastigheter orsakas av motorljud. Det är alltså antalet passerande bilar med förbränningsmotor som behöver minska.
Det är ett viktigt påpekande. Och goda nyheter för såväl boende på Hamngatan, bilister och skattebetalarna som ska betala för förändringarna. Det innebär nämligen att problemen kommer att gå över av sig självt.
Tack vare strängare regelverk och kundernas efterfrågan på klimatvänliga alternativ går utvecklingen fort avseende elektrifieringen av bilflottan. Enligt en prognos från myndigheten Trafikanalys kan knappt två tredjedelar av bilarna på vägarna vara laddbara om 6-7 år.
Poängen är att bullerproblemen redan minskar och kommer att fortsätta minska gradvis. Åtminstone om man ska tro på myndighetsprognoser och kommunens utredningar. Beslutar man om dubbla åtgärder för Hamngatan så bör beslutet vara villkorat med att bullret håller sig på för höga nivåer. Eller ännu hellre avvakta och följa utvecklingen, innan man krånglar till det för kommunens bilister.