SD:s skandaler glöms inte

Ledare2017-06-29 06:05
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

28 juni blev dagen då riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) i Stockholms tingsrätt dömdes för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö i november förra året. Han har, efter att ha rört sig nära lagens och lämplighetens gränser tidigare, nu mött en juridisk konsekvens. Även Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen, har sagt att Ekeroth inte kan företräda partiet om han har en i laga kraft fällande dom mot sig.

Den så kallade järnrörsskandalen gjorde Kent Ekeroth till ett bekant namn för många. Incidenten slutade med att han lämnade posten som rättspolitisk talesperson, men behöll riksdagsplatsen. Efter det har han deltagit i flera krogbråk, samt anklagats för att vara starkt inblandad i nättidningen Avpixlat och för att ha plockat in tveksamma personer som ”Egor Putilov” på riksdagskansliet. Allt detta utan egentliga konsekvenser.

Mest anmärkningsvärda av Ekeroths förehavanden är dock hans ageranden utanför Sverige. Han har varit drivande i flera populistiska och högerextrema rörelser i Europa, och bland annat deltagit i möten med den högerextreme affärsmannen Patrik Brinkman, som binder högerextremister med Ryssland.

Misshandeln i höstas är den senaste incidenten och ledde till åtal. Tingsrätten har nu slagit fast att Ekeroth verkligen slog till en man med öppen hand i kön till nattklubben Solidaritet. Påföljden blir dagsböter, men inget skadestånd till målsägande. Ekeroth hävdar själv att han agerade i självförsvar och tänker överklaga domen till hovrätten.

Kent Ekeroths balanserande på lagens gränser och hans tveksamma kontakter i Europa har utan tvekan varit påfrestande för Sverigedemokraternas partiledning, som om domen står sig får en möjlighet att utesluta honom. Ekeroth har inte längre ett strategiskt värde för partiet, som sedan en tid försökt rensa bort alla bråkstakar. Att samma öde inte drabbat Ekeroth redan tidigare har fått många att undra vilken hållhake han har på partiledningen. Oavsett hur det är med den saken får nu partiledningen ett lägligt tillfälle att ta avstånd från gatans parlament och Ekeroths hårdföra sympatisörer.

Jämfört med andra politikers skandaler är Ekeroth ett klart särfall, både i mängd och allvarsgrad. Tidigare ministrarna Aida Hadzialic (S) och Cecilia Stegö Chilò (M) avgick till exempel själva efter att de åkt fast för rattfylla respektive obetald TV-avgift. Alla Ekeroths lagöverträdelser och hans olämpliga beteende har dock runnit av honom. Men nu ser hans utsikter sämre ut.

Om Ekeroth utesluts ur Sverigedemokraterna kommer det säkerligen att förbättra deras möjligheter att närma sig andra partier i riksdagen. Svårare att förutse är hur väljarstödet påverkas. Men vad som än händer med Kent Ekeroth kommer hans skandaler att kommas ihåg, precis som Hadzialics och Stegö Chilòs. Dem blir det om möjligt ännu svårare för Sverigedemokraterna att skaka av sig.