Säg nej till Ryssland

Ledare2016-12-14 06:05
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Sverige ska inte bidra till att stärka Rysslands energimakt över EU. Därför måste regeringen i första hand hindra att Nord Stream 2-gasledningen byggs. Byggs ledningen ska regeringen åtminstone inte tillåta att hamnarna i Slite på Gotland eller i Karlshamn i Blekinge hyrs ut till ledningsbygget.

Den nuvarande Nord Stream-ledningen som togs i bruk 2011–2012 var ett misstag. Den dåvarande regeringen borde ha gjort mer, eller något över huvud taget, för att motarbeta den. Energi är ett ryskt vapen som kan användas för politiska påtryckningar.

Det är inte en slump att det är före detta öststater i EU som är oroade över Moskvas ökade energimakt. Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen har gemensamt i brev till EU-kommissionen motsatt sig Nord Stream 2. Ökar överföringskapaciteten till Tyskland, som vettlöst forcerar nedläggningen av landets kärnkraftverk, stärker det Rysslands energimakt i Central- och Östeuropa menar de. Förhoppningsvis kan den nya gasledningen stoppas.

Trots att det i dagsläget är ovisst om det blir någon affär så förbereder sig hamnen i Karlshamn på ledningsbygget och på Gotland verkar lokalpolitikerna redan ha börjat räkna pengar – hamnhyran väntas inbringa 50–60 miljoner. Lokalt ser man mer till jobb och näringsliv än den europeiska säkerhetsordningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) som måste anlägga ett bredare perspektiv på frågan säger att säkerhetsaspekterna ska avgöra, vilket är klokt. Därmed skulle man kunna tro att saken var avgjord då ÖB Michael Bydén är kritisk. Det finns trots allt en anledning till att försvaret av Gotland håller på att rustas upp.

Ryssland har med all tydlighet visat att landet har geopolitiska ambitioner och inte drar sig för att använda sin militära styrka. Kriget mot Georgien år 2008, ockupationen av Krim år 2014 och det pågående kriget i östra Ukraina visar att Ryssland under president Vladimir Putin måste tas på militärt allvar – även av Sverige. Gotland har en oerhört viktig strategisk betydelse i Östersjöområdet.

Att bjuda in gasbolaget Gazprom och Ryssland till Gotland är precis så korkat som det låter. Det spelar ingen roll att Rysslands ambassadör i Sverige, Victor Tatarintsev, i SVT:s Aktuellt (7/12) försäkrar att svenskarna kan sova i lugn och ro då de inte har något att frukta från Ryssland.

Totalförsvarets forskningsinstituts, FOI, senaste rapport om Rysslands militära förmåga stör dock nattsömnen. Ryssland spenderade 5,4 procent av BNP på militären år 2015, vilket ska jämföras med 3,5 procent år 2005. Dessutom bedömer FOI att Ryssland kommer att kunna ta initiativ till militärt våld med hänsyn till nuvarande militära kapacitet sedd i ljuset av de senaste årens utveckling.

Att i det läget öppna hamnar för vad som i praktiken är ryska staten är inte förenligt med svenska säkerhetsintressen.