Så vill Kristersson bygga ett hoppfullt Sverige igen

Trots en plötslig regnskur var Almedalen nästan full av åhörare inför att Ulf Kristersson skulle hålla tal. Intresset var uppenbarligen stort att få höra moderatledarens planer för Sverige som ledare för en ny regering.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är redo att axla regeringsansvaret efter valet, slog han fast vid sitt tal i Almedalen på måndagen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är redo att axla regeringsansvaret efter valet, slog han fast vid sitt tal i Almedalen på måndagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-07-05 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Om någon hoppades på storslagna visioner lär denne blivit besviken. Men, förklarade Kristersson, de människor som han möter i vardagen efterfrågar nästan aldrig något exceptionellt. I stället begär de grundläggande respekt och lösningar på de problem som plågar vårt land.

Det är långt ifrån en futtig uppgift att bekämpa gängkriminaliteten, stötta hushållens ekonomi eller säkra en stabil elförsörjning. Ändå kan det efter denna mandatperiod av parlamentarisk oreda verka närmast utopiskt. Sådan uppgivenhet är farlig, menade Kristersson, eftersom den är osann. Med vilja, förmåga och hårt arbete kan en regering lösa samhällsproblemen.

Att så inte skett hittills är Socialdemokraternas ansvar. De har valt att leda regeringar som saknat ordentligt stöd för sin politik. Med partier som drar åt rakt motsatt håll och vägrar tala med varandra. Ändå skyller S bara ifrån sig. Som Kristersson påpekar var det inte Putin som höjde 46 skatter och lade ned fungerande kärnkraftsreaktorer.

Viljan att ta ansvar är också skillnaden hos Kristerssons alternativ. Förvisso råder delade meningar i många frågor, men alla fyra oppositionspartier ser vilka de största samhällsproblemen är, och är överens om hur de ska lösas.

Det är också fyra partier som alla har något att bidra med i ett regeringssamarbete. Kristersson lyfte särskilt Kristdemokraternas trägna arbete att stärka äldrevården, Liberalernas fokus på en skola byggd på kunskap och kamp mot diskriminering, samt att Sverigedemokraterna trots stark motvind stått upp mot en ohållbar migrationspolitik.

Moderaternas eget bidrag är en stram finanspolitik och rättspolitik. När inflationen och räntorna stiger, och konjunkturen sjunker är det inte rätt läge att ösa på. Nu krävs att reformer finansieras krona för krona. Men det är heller inte läge att lägga ytterligare bördor på svenska familjer. Därför lovar Kristersson ett skattehöjarstopp. Inga nya skatter ska införas och inga existerande höjas utan att någon annan sänks.

M-ledaren vill också gå steget längre och sänka skatten på ISK-sparande så att fler kan bygga upp en buffert för svåra tider. Och sänka skatten på de lägsta inkomsterna så att det alltid lönar sig bättre att arbeta än att leva på bidrag. Det krävs en strukturreform för att stärka Sveriges ekonomi.

Trygghet i plånboken ska matchas av trygghet på gatan. Kriminella som begår grova brott eller är aktiva i gäng ska tjäna långa fängelsestraff. Samtidigt måste segregationens grundorsaker åtgärdas med bland annat bättre svenskakunskaper och lägre trösklar till arbetsmarknaden.

Först när dessa problem är åtgärdade kan politiken blicka framåt. Mot ett Sverige där alla medborgare har makt och förmåga att leva sina liv som de finner bäst. Ett Sverige som Ulf Kristersson vill ta ansvar för att skapa.