Energibolaget Varberg Energi varnar (25/8) för att månadsfakturorna för rörliga avtal kan bli 10 000–30 000 kronor dyrare, och råder sina kunder att spara ihop en buffert på 50 000 kronor bara för elen.
Varberg Energi är verksamt i Varbergs kommun där också Ringhals kärnkraftverk är beläget. Trots att de verkar i samma elprisområde, SE3, riskerar elkunderna alltså så stora prishöjningar. Hur priserna kommer att utvecklas i SE4 som saknar baskraft, kan de boende där bara bäva för.
Föga förvånande har redan skulderna ökat rekordartat på grund av elpriserna. TV4 rapporterar (1/9) att antalet ärenden hos Kronofogden rörande obetalda elräkningar har ökat med 20 procent under årets sex första månader, trots att de flesta prioriterar elräkningen högt. Enligt enhetschef Rebecka Öhman ökar risken för att fler inte kan betala sina räkningar.
Prisskillnaderna mellan elprisområdena i norr och söder är så stora att Svenska Kraftnät beräknar öka sina så kallade flaskhalsintäkter med 30 miljarder kronor. Vilket fick regeringen (31/8) att besluta om en motsvarande utökning av det tidigare utlovade elprisstödet till 90 miljarder kronor. Att ersätta elkunderna är förstås rimligt, men så stora intäkter skulle kanske också kunna användas till att lösa grundproblemet: avsaknaden av kärnkraft.
Något sådant är dock osannolikt då energiminister Khashayar Farmanbar (S) ännu inte erkänner kärnkraftsavvecklingens betydelse för dagens kris. På pressträffen påstod han att ”Ringhals 1 och 2 lades ned av sina ägare för att det inte var lönsamt, för sex år sedan. Fem år av de sex åren har vi haft exceptionellt låga priser”. Han sa också att det är osant att nedläggningen skulle ha bidragit till dagens priser.
Energiministerns svar visar antingen på ett löst förhållande till sanningen, eller fullkomlig okunskap. Ringhals 2 togs ur drift den 30 december 2019, och Ringhals 1 den 31 december 2020. Alltså två och ett halvt respektive ett och ett halvt år sedan, inte sex. Möjligen refererar Farmanbar till att beslutet fattades i oktober 2015, men det ju sju år sedan. I vilket fall som helst, började priserna stiga under 2020 och fortsatte öka därefter, alltså direkt efter avvecklingen.
S försöker fortfarande undkomma sitt ansvar för att ha låtit Miljöpartiet kortsluta Sveriges elförsörjning. I stället vill partiet få äran för att nu ”rädda” hushållen från den kris man själv har skapat och låtsas vara för ny kärnkraft, senast genom att ändra sitt svar i SVT:s valkompass (SVT 1/9) från att en utbyggnad är ”ganska dåligt” till ”ganska bra”. Man kan undra varför, om antalet kärnreaktorer nu inte påverkar prisnivån som Farmanbar säger.
Oavsett om det beror på genuin okunskap, ointresse eller oförmåga, har bevisar Socialdemokraterna gång efter annan att det inte kommer kunna lösa elkrisen. För att slippa tiotusentals kronor högre elräkningar i framtiden krävs en ny regering.