Så många frågor om vaccinpass är ännu obesvarade

Det är långt ifrån säkert att införande av vaccinpass är en rimlig åtgärd för att hindra ökad smittspridning. Ändå tycks vändningen om denna omfattande frihetsinskränkning ha skett utan tillräcklig analys av vare sig behov eller effektivitet.

Även om målet är att minska smittan är det inte säkert att vaccinpass är den bästa lösningen, menar ledarskribenten.

Även om målet är att minska smittan är det inte säkert att vaccinpass är den bästa lösningen, menar ledarskribenten.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Ledare2021-11-22 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Efter att under lång tid ha motsatt sig liknande åtgärder begärde Folkhälsomyndigheten, FHM, att få införa vaccinpass (17/11). Något som regeringen också godkänt varför ett flertal branscher från den 1 december kommer att behöva ställa krav på fullbordad vaccinering om fler än 100 personer ska få vistas inomhus.

Teoretiskt är förslaget utformat för att ligga i linje med frivillighet som princip. Dels får verksamheter strunta i att kräva vaccinpass, men måste då följa de gamla restriktionerna om bland annat att hålla avstånd. Dels sker inget direkt tvång mot ovaccinerade att vaccinera sig. I praktiken är det dock frihetsinskränkande åtgärder. Få företag kommer hellre välja besvärliga restriktioner som begränsar antalet gäster och försämrar upplevelsen. Den som inte tar sprutan utesluts då effektivt ur samhället.

Därför är det viktigt att bedöma om de inskränkningar som vaccinpass medför är rimliga. Något som varken FHM eller regeringen verkar ha gjort. För det första måste målet preciseras. Enligt myndighetsföreträdare är detta att förhindra en ny smittovåg, vilket av allt att döma betraktas som ett självändamål.

Det är inte en självklar hållning, då vaccinering kraftigt minskar risken att bli svårt sjuk och att dö i covid-19. Det skulle alltså kunna betraktas som acceptabelt med hög smittspridning så länge som få personer dör. Likt hur vi förhåller oss till annan influensa.

Men även om målet är att minska smittan är det inte säkert att vaccinpass är den bästa lösningen. I nuläget har vi låg spridning i Sverige men hög utomlands. För att hindra spridning bör därför inresebegränsningar övervägas samt testningen utökas för att kunna bryta potentiella smittkedjor. Precis det som Coronakommissionen kritiserade regeringen för att inte ha gjort förra våren.

Med tanke på att smittan ökar utomlands trots i många fall högre vaccinationsgrad än i Sverige är det heller inte uppenbart att mer vaccin nödvändigtvis stoppar smitta. En farhåga som forskare har börjat diskutera (SvD 18/11). Det kan vara så att vaccinet skyddar som mest först då flockimmunitet uppnås vid omkring 80 procent av befolkningen. Därför planerar FHM för att fler restriktioner kan behöva införas (SR 18/11).

Slutligen måste det undersökas om vaccinpass är ett verkningsfullt sätt att få fler att vaccinera sig. Riktar det sig mot de grupper som nu inte gjort det, och kommer passen öka viljan eller eventuellt leda till en motreaktion? Kan man nå liknande eller bättre resultat med andra åtgärder? Exempelvis har Region Uppsala haft framgång av sitt uppsökande arbete som även nått utsatta områden (SvD 14/9).

Frågorna kring vaccinpass är många och än så länge har få svar getts från ansvariga beslutsfattare. Det duger inte när grundläggande friheter begränsas.