Så gynnar (S)vågerpolitiken de kriminella gängen

Det är uppror på Tullverket. 23 gruppchefer har skrivit under ett internt brev som riktar hård kritik mot myndighetens högsta chef, generaltulldirektör Charlotte Svensson. Krisen är ett sorgligt exempel på problemen med att utnämna chefer utifrån deras politiska bakgrund.

"De många skjutningarna i Sverige hade inte kunnat ske utan insmugglade vapen", konstaterar ledarskribenten apropå den interna kritiken inom Tullverket.

"De många skjutningarna i Sverige hade inte kunnat ske utan insmugglade vapen", konstaterar ledarskribenten apropå den interna kritiken inom Tullverket.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-09-01 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Expressen har tagit del av det interna protestbrevet (30/8). Undertecknarna arbetar inom kontrollavdelningen, alltså den del av Tullen som sköter de faktiska gränskontrollerna, och ansvarar tillsammans för hela Tullverkets kontrollverksamhet i södra Sverige. I brevet anklagar de ledningen för att inte prioritera jakten på smuggling av narkotika och vapen.

”Tullverkets nuvarande utveckling är en stor fara för Sverige”, upplever gruppcheferna. Om deras uppfattning stämmer vore det synnerligen allvarligt. Nästan alla vapen som används av kriminella gäng smugglas in i landet, från framför allt Balkan. Även insmuggling av narkotika bidrar till våldet då det är en av gängens största inkomstkällor.

Charlotte Svensson har en lång bakgrund som politisk tjänsteman inom socialdemokratin. Bland annat åt tidigare statsminister Göran Persson (S), dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) och senast åt dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S). Det är vad man kan kalla en ”tung meritlista”, men inget av hennes tidigare uppdrag tyder på särskild kompetens att leda just Tullens verksamhet.

Tyvärr verkar det inte bättre än att hon snarare utnämndes på grund av sin bakgrund som socialdemokrat. Som tankesmedjan Timbro konstaterade i en rapport i vintras (30/11-21), utnämnde regeringarna Löfven oproportionerligt många tidigare socialdemokrater till myndighetschefer. Det är en form av maktmissbruk som belönar de egna och stänger ute andra kompetenta kandidater.

En av Alliansregeringens viktigaste reformer var att göra upp med dessa politiska utnämningar. Det skapade karriärvägar för tjänstemän utan partibok, vilket både är mer rättvist mot de anställda och i längden lär locka fler personer med hög kompetens till statsförvaltningen då det finns en reell möjlighet att stiga i graderna. Tyvärr gick man inte långt nog, vilket alltså utnyttjades då S återkom i regeringsställning.

Som rapportförfattaren Adam Danieli har påpekat (NWT 18/1) är svågerutnämningar även dåligt för landet som helhet. Inget tyder på att politiskt utnämnda chefer skulle vara särskilt duktiga – tvärtom. Det tycks definitivt vara fallet med Charlotte Svensson. Gruppcheferna skriver att generaltulldirektörens ledarstil, bland annat ”ett extremt behov av detaljstyrning”, har låst verksamheten. De upplever även ”ett genuint ointresse för sin personal”.

I detta fall är följderna värre än enbart dålig arbetsmiljö för tullarna. Hittills i år har 46 personer skjutits ihjäl, i denna takt kommer vi slå rekord innan året är slut. Det hade inte kunnat ske utan insmugglade vapen. Svågerpolitiken kan mycket väl ha kostat liv.

Att helt bryta med politiska utnämningar måste vara högt prioriterat för en moderatledd regering efter valet.