Nyheten om att Destination Gotland testade ett av sina fartyg i hamnen i Västervik väckte stor uppmärksamhet när den spreds. Med rätta, eftersom det är en spännande utveckling i en för Västervik angelägen fråga.
Kommunalråd Kronståhl var en av dem som fick den otacksamma uppgiften att kommentera saken ovetandes och oförberedd. Kronståhl tycker att det känns olustigt. Han tycker att det är fräckt av Destination Gotland att testa sina fartyg och börja visa intresse för Västervik som hamn nu, när de haft möjlighet så länge.
Kronståhls uttalande må ha varit en ryggmärgsreaktion. I sådant fall var det en ryggmärgsreaktion som satt kvar i flera intervjuer under den aktuella dagen. Men även som ryggmärgsreaktion avslöjar det en oförståelse kring marknadens villkor och vikten av fri konkurrens.
Fördelar med fri konkurrens och effekterna av att en monopolbrytare kommer in på en marknad går inte att underskatta. En monopolbrytare kan revolutionera en marknad - till nytta för alla konsumenter. Gotlandstrafiken med en ny aktör är ett skolboksexempel på hur marknadsekonomin fungerar. Destination Gotlands nyvunna intresse för Västervik kan vara en direkt följd av att nya entreprenörer är på väg in i branschen för att bryta monopolet. Detta intresse från Destination Gotland ska betraktas som både legitimt och positivt. Det spelar knappast någon roll vad färjan heter som trafikerar mellan Västervik och Visby. Vare sig för Västervik, Visby eller för resenärerna.
Det är så här marknadsekonomi och fri konkurrens fungerar och det är så den bör fungera. En befintlig marknad ändras när en aktör, befintlig eller ny, lägger till eller förnyar en tjänst. Visar den sig fungera eller upplevs som ett hot av konkurrenterna anpassar de sin verksamhet till de nya spelreglerna. Antingen genom att kopiera det nya framgångsreceptet eller genom att positionera sig åt annat håll för att särskilja sig från konkurrenten. Det återstår att se hur Destination Gotland väljer att förhålla sig till Gotlandsbåtens inträde på marknaden.
Kronståls reaktion avslöjar också risken med att från politiskt håll gå in och stödja enskilda näringsidkare. Frånsett den uppenbara risken att satsa allt på en häst. Eller färja. En satsning på en enskild aktör blir ofta känslomässigt bindande. Då är det lätt att som politiker reagera negativt på en i grunden positiv nyhet när ett företag visar intresse för Västervik.
En cyniker skulle kunna misstänka att allt är iscensatt av Destination Gotland som ett förhandlingsknep mot hamnen i Oskarshamn. Eller att de planerar att gå in i Västervik som hamn endast för att slå ut en ny aktör och behålla sitt monopol. Det kan vi inte veta, men det kan bevakas.
Att som kommunalråd i detta skede uttrycka att det är "fräckt" att ett företag visar intresse för Västervik är i bästa fall förhastat. I sämsta fall är det ett tecken på att traditionen med att gynna enskilda näringsidkare framför andra kommer att fortsätta i Västervik de närmaste tre åren. Det vore synd.