För att nå klimatmålen behöver flygandet ligga på en betydligt lägre nivå än under pandemin, skriver fyra forskare på SvD Debatt (25/7). Eftersom resorna med flyg i linje med deras scenarier behöver minska ser de inget behov att bygga ut Arlanda, även om Bromma flygplats läggs ner. Tvärtemot vad Arlandautredningen kommer fram till.
Forskarna är inte ensamma om den uppfattningen. Miljöpartiet vill införa förbud mot flyg kortare sträckor, som exempelvis Stockholm–Göteborg. Partiet Klimatalliansen som ställer upp till riksdagen är ännu mer radikalt och vill förbjuda inrikesflyg mellan resmål som det går att resa mellan med tåg på mindre än fyra timmar. De landar alla i helt fel slutsats.
För bara någon månad sedan genomfördes en historisk flygning mellan Malmö och Stockholm. Man testade för första gången att flyga ett kommersiellt flygplan med 100 procent förnybart bränsle i båda motorerna. Testflygningen är en del av ett större projekt med målet att certifiera användandet av bränslet vilket beräknas ske redan 2025.
Inom några år kommer vi med andra ord kunna övergå till fossilfritt inrikesflyg. Av det skälet är det lite ironiskt att det är just de flygresorna Miljöpartiet och Klimatalliansen vill förbjuda. Det är också en väldigt stark anledning till att inte försvåra för flygbranschen genom att försöka minska flygandet. Snarare behöver branschen få behålla sina resurser för att kunna satsa på teknik för att utvecklingen ska gå snabbare. Det är ett skäl till att avskaffa flygskatten.
Forskarna skriver också att ett alternativ till flygresandet utgörs av förbättrade möjligheter att resa med tåg. Som exempel ger de förbättrade bokningssystem, tåg med högre kapacitet och bekväma nattåg som går direkt till kontinentens storstäder. Men tåg kommer ha svårt att ersätta flyg, även om tågen i framtiden går snabbare än i dag.
För hur snabbt ett tåg än går kan det inte konkurrera med hur snabbt det går att ta flyget till samma plats. Även om det går att sova på vägen till Paris är det logiskt att man hellre tar flyget som går på några få timmar. Långt ifrån alla vill lägga en extra semesterdag på att åka tåg. Och för den stora majoritet av Sveriges befolkning som inte bor i Stockholm skulle färre inrikesresor också försvåra för möjligheterna att bo kvar. Speciellt för de som har ett jobb som kräver att man åker till en annan del av landet då och då.
Flyget knyter ihop hela Sverige med flygplatser från Kiruna till Malmö.
Tack vare ny teknik och innovationer finns möjligheten att i framtiden fortsätta flyga utan att förstöra planeten. Den borde vi såklart ta vara på.