När regeringen nyligen (26/10) lämnade sitt svar på Riksrevisionens granskning av Pisa 2018 kan det vid första anblicken verka som det görs en pudel. Man medger att för många elever exkluderades, att Skolverket inte tillräckligt följde upp detta och att OECD:s senare granskning utgick från felaktiga uppgifter om det svenska skolsystemet. Men längre än så går inte självkritiken.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller inte med om att regeringen gjorde för lite för att försäkra sig om att resultaten verkligen stämde. Gissningsvis syftar Ekström på att hon samma dag som Expressen publicerade det första avslöjandet (2/6-20) uppdrog åt OECD att granska de svenska resultaten. Men tjänstemän på utbildningsdepartementet hade larmat om felaktigheter flera månader tidigare (Expressen 3/5). Rimligen borde en granskning ha tillsatts redan då.
Därtill var valet av granskare olämpligt eftersom det är OECD själva som står bakom Pisatesterna och redan hade godkänt Sveriges första resultat en gång tidigare. Vilket Riksrevisionen påpekade i sin kritik, men som också den avfärdas av regeringen.
Vad värre är att utbildningsministern fortfarande inte vill acceptera att bristerna i genomförandet av Pisa 2018 påverkade utfallet. Till Ekot säger hon att den positiva trenden inte beror på felen och därför står sig (SR 26/10). Detta i strid med Riksrevisionens bedömning att resultaten skulle varit sämre om alla hade deltagit.
Även Expressen gjorde flera olika beräkningar i sin ursprungliga artikel som visade samma sak. Ekström presenterar däremot inga belägg för regeringens hållning. Tidigare har hon hänvisat till att andra internationella studier, såsom TIMSS och PIRLS, visat på förbättringar särskilt bland utlandsfödda elever. Resonemanget undergrävdes dock då Expressen kunde visa (13/10) att samma problem fanns även i dessa tester.
Det är självklart besvärande för Anna Ekström att behöva överge en potentiell politisk framgång. Skolfrågan har rankats högt av väljarna sedan de första katastrofala Pisaresultaten år 2012. För Socialdemokraterna skulle det måla en välbehövlig bild av partiet som välfärdens försvarare, om skolproblemen tycktes lösta.
Problemen är dock inte lösta. Alltför många svenska elever klarar fortfarande inte kunskapskraven, och det är särskilt allvarligt bland barn med utländsk bakgrund. Men eftersom Pisa och andra tester inte är rättvisande saknar vi ingående kunskap om hur utbredda och allvarliga problemen är, vilket försvårar lämpliga åtgärder.
Så länge Anna Ekström låtsas som att den förda politiken ändå höjer elevernas kunskaper lär inte mycket ändras. Det vore knappast till hjälp för de som inte ens klarar kraven i dagsläget.