S taktik i det här läget är att försöka döda frågan genom att låta som om de redan har tagit tag i problemen och att det inte längre råder någon skillnad mellan dem och oppositionen.
Vi har alla hört S-företrädernas talepunkter: ”Vi har höjt straffen historiskt mycket” och ”Vi har anställt fler poliser och idag finns fler poliser än någonsin i Sverige”.
Men dessa talepunkter som upprepas dagligen tål inte granskning. I bästa fall handlar det om sanningar med stora modifikationer.
Till exempel har Sverige idag visserligen fler poliser än 2014, men poliserna är färre i förhållanden till folkmängden som ju vuxit snabbt genom invandring. Idag finns 205 poliser per 100 000 invånare. År 2014 när Socialdemokraterna kom till makten var siffran 206. Polistätheten har minskat. En orsak är att ingångslöner på runt 27 000 kronor i månaden inte räcker för att locka tillräckligt många sökanden till utbildningarna. Men när oppositionen velat göra en särskild satsning på polislönerna har S ändå röstat nej.
Snittet för polistäthet i EU är runt 300 poliser. Sverige som har mer grov brottslighet än andra EU-länder har alltså betydligt lägre polistäthet. Regeringen har ingen politik för att ändra situationen. Det mål som regeringen satt för utbyggnaden av polisen: 10 000 fler anställda år 2024 kommer inte att infrias. Med nuvarande takt skulle man nå målet först år 2032, enligt riksdagens utredningstjänst.
Ett annat exempel på den ihåliga retoriken handlar om straffhöjningarna. Det stämmer att regeringen har höjt straffen för flera brott. Men det handlar om symbolpolitik som inte kommer att få bort kriminella från gatan. För regeringen har i regel höjt maximistraffen och inte minimistraffen. Därmed blir det inte någon större skillnad när de svenska domstolarna som norm dömer i lägre delen av straffskalan. Faktiskt sitter det idag färre personer i fängelse i Sverige än det gjorde år 2014, trots att den grova brottsligheten ökat.
Mest uppmärksammat när det handlar om brottsutvecklingen är förstås att det grova skjutvapenvåldet ökar. De så kallade skjutningarna och antalet mördade med skjutvapen ökar snabbt i Sverige medan det minskar i stort sett i hela resten av EU. Även år 2022 spås bli rekordår. Men även andra typer av brott ökar. Ungdomsrånen har mer än fördubblats under de socialdemokratiska regeringarna och andelen unga tjejer som anger att de blivit utsatta för sexualbrott har tredubblats. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll.
Brottsbekämpningen är Socialdemokraternas svagaste punkt. De vill hellre tala allmänt om samhällsbygge. Men det som just nu hotar Sverige som samhälle är brottsligheten och den söndring den för med sig. Rättsfrågorna är det kanske viktigaste skälet till att Sverige behöver en ny regering i september.