Respektera invändningarna mot vindkraften

Då expansionen av vindkraften blir ett alltmer överordnat politiskt intresse prövas lokal demokrati och medborgarinflytande. Senast har politikerna i Malung-Sälens kommun valt att gå emot resultatet av en folkomröstning och godkänna byggandet av vindkraftverk i kommunen.

Trenden att inte följa folkomröstningars resultat verkar återkommande i vindkraftsfrågan, skriver ledarskribenten.

Trenden att inte följa folkomröstningars resultat verkar återkommande i vindkraftsfrågan, skriver ledarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2021-01-28 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

De vanliga skälen som anges för att inte följa folkomröstningar brukar vara att resultatet inte är tydligt nog eller att valdeltagandet är för lågt. Inget av dessa kan dock sägas vara gångbara för omröstningen i Malung-Sälen. Nej-sidan vann med marginal, 52 procent mot 44 procent, och nästan 60 procent av de röstberättigade deltog. Vilket för en folkomröstning är högt.

I stället betonar kommunalrådet Hans Unander (S) att folkomröstningar bara är rådgivande. Det har han förstås, tekniskt sett, helt rätt i. Grunden för representativ demokrati är att förtroendevalda får mandat att fatta beslut å sina väljares vägnar. Men det betyder inte att folkomröstningar bör ignoreras, när politikerna själva valt att hålla dem. Särskilt inte då det handlar om frågor som inte var aktuella i valrörelsen och som är svåra att ändra i efterhand, vilket är fallet gällande vindkraften i Malung.

Det är svårt att tolka folkomröstningen på annat sätt än att en majoritet av kommunens invånare faktiskt motsätter sig vindkraftsutbyggnaden. När majoriteten i fullmäktige ändå godkänner projektet sätter den sina egna mål över de boendes invändningar. Ett intryck som förstärks av att andelen som röstade nej ökade ju närmre vindkraftsanläggningen de bor.

Tyvärr är denna trend återkommande i just vindkraftsfrågan. Exempelvis har regeringen tillsatt en snabbutredning i syfte att avskaffa det kommunala vetot mot byggande av vindkraft. Att människor faktiskt drabbas negativt av kraftverkens miljöpåverkan väger tydligen lätt jämfört med regeringens klimatpolitik. Eller något tillspetsat: just eftersom boende och kommuner så ofta motsätter sig vindkraften ska deras möjlighet att påverka tas bort.

Regeringen vill även minska Försvarsmaktens möjligheter att motverka nya vindkraftverk. Att bygga ut vindkraften tycks även här vara ett överordnat mål. Men det är inte rimligt att ställa vindkraften över alla andra intressen. Den har, liksom alla andra kraftslag, negativa bieffekter. Lokalmiljön försämras för de boende, djurlivet tar skada både i luften och på marken och flygtrafik försvåras. Detta gör att vindkraftverk inte är lämpligt att bygga på vissa platser.

Demokratin går ut på att hantera de konflikter som uppstår av människors motstridiga intressen. Det handlar i hög grad om att ge och ta. Boende i ett område kan inte för alltid stå emot nödvändig samhällsutveckling, trots negativa effekter för deras egna liv. Men samtidigt kan inte samhället som helhet ständigt köra över dem som drabbas lokalt. Och i dagsläget verkar vindkraften få expandera nästan utan begränsningar.