Bristen på kunskap om viruset gör att allt från små beslut i vardagen till de nationella om strategin för att minska smittspridningen tas med en stor portion osäkerhet.
Men några saker vet vi säkert. Sverige sticker ut. Andra länder har hårdare restriktioner. Och våra grannländer har färre döda och testar långt fler i befolkningen.
Det här är också bakgrunden till att Centerpartiet kräver att den svenska coronastrategin ändras (DN 29/5). C återupprepar kravet på fler tester. Ett M-förslag som regeringen har gått till mötes, men misslyckats med att genomföra. Utöver det föreslår den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson (C) återupptagen smittspårning, lokala strategier och åtgärder för att bryta smittkedjor. Förhoppningsvis är en hårdare coronastrategi ett förslag som den forna Alliansen kan samlas kring, såväl som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Även om det är Folkhälsomyndigheten i allmänhet och statsepidemiolog Anders Tegnell i synnerhet som har fått ge ansikte åt den svenska strategin är det slutligen regeringen som bär ansvaret. Men den rödgröna regeringen verkar generellt ha svårt att anpassa sig till en situation med stor osäkerhet, som kräver betydande försiktighet och uthållighet. Två exempel på det gavs under fredagen. På morgonen meddelade ansvarig minister Amanda Lind (MP) att all tävlingsidrott utomhus utan publik blir tillåten från och med 14 juni. Det är ett väl långt steg från att all tävlingsidrott för vuxna varit förbjuden. Ett mer balanserat beslut hade varit att under stor försiktighet låta vissa elittävlingar starta, för att ge människor något att följa från tevesoffan under hemmaisoleringen. Hade det fungerat väl kunde fler tävlingar ha tillåtits med tiden.
På fredagseftermiddagen meddelade sedan statsminister Stefan Löfven (S) att skolverksamheten ska återgå till det normala från 15 juni. Det innebär att universiteten kan ge sommarkurser på plats. Gymnasieskolorna kan öppna till hösten. Det är också ett tvärt kast. Rimligare hade varit att fortsatt rekommendera stängning, men att med försiktighet börjat ge dispenser för undervisning på plats.
Regeringens svar på att Sverige har fler döda än andra länder är motsägelsefullt. I stället för att lyssna på den kritik som allt tydligare börjar formuleras i riksdagen väljer den rödgröna regeringen att öppna upp samhället än mer. Att under blott några timmar meddela två stora lättnader riskerar att sända signalen att faran för corona har minskat, oavsett hur många statsråd som betonar motsatsen. Det kan försvaga den allmänna viljan till social distansering – det som den svenska strategin står och faller med.
I osäkra tider är försiktighet en nödvändig princip. Kan inte regeringen uppbåda det bör andra partier ta sitt ansvar för att ändra den svenska strategin.