Sedan 1 april får elnätsbolagen inte använda outnyttjade överskott från sina tidigare intäktsramar, så kallad överrullning. Detta för att hålla elnätspriset nere. Men nu vill regeringen att företagen ändå ska kunna använda överrullning, lite grann. Elkunderna får alltså ett skydd mot höga priser, men regeringen vill nu göra kryphål för att gynna bolagen.
Kapacitetsbristen är onekligen ett problem som både regeringen och elnätsbolagen gör rätt i att försöka lösa. Annars kan ökad elproduktion inte att komma vår ökade elförbrukning till godo, eftersom näten inte klarar av att föra energin till rätt plats. Men för att kapaciteten ska öka måste elnätsbolagen investera, och vissa menar att det då krävs överrullning eftersom intäktsramarna stoppar stora prishöjningar för elnätskunderna.
Nu vill regeringen alltså både hindra och tillåta bolagen att gå utöver intäktsramarna. De som har ett underskott sedan tidigare, och alltså inte tagit fullt så mycket betalt av kunderna som de hade kunnat under vissa perioder, får inte använda det. Om inte, menar regeringen nu, det handlar om ”vissa förutsättningar” finns för vad bolagen vill använda utrymmet till – det vill säga investeringar i nätkapaciteten. Då kan det vara helt okej att ta mer betalt av kunderna än vad bolagen egentligen får.
Detta ska inte innebära chockhöjningar av elnätspriset, gissar regeringen, och i vilket fall får ju kunderna faktiskt ökad nätkapacitet för pengarna. Men nu fnyser Energimarknadsinspektionen, Ei, i sitt remissvar åt regeringens spekulationer. Ett stort problem är att hushåll och företag inte alls kan vara säkra på att själva få ta del av ökad kapacitet, eftersom bolagen kan höja avgifterna i betydligt större områden än det som omfattas av investeringarna. Kunder till de stora elnätsbolagen riskerar alltså att få betala extra för ökad kapacitet i en helt annan del av landet.
Inte heller är Ei så säker på att undantagsreglerna faktiskt kommer att leda till ökad kapacitet. Kraven för att få ta del av det utökade beloppet är så låga att de flesta bolag kan få det tack vare planerade investeringar som ändå hade genomförts.
Som helhet är både förslaget och den nya lagen den gör undantag från exempel på hur regeringen gör allt annat än att skapa förutsägbarhet för både elnätsbolagen och deras kunder. I stället för krångliga och tillfälliga regler om överrullning behöver politiken backa för att ge bolagen utrymme att göra de långsiktiga investeringar som alla i längden kommer att tjäna på. Då kan även elnätskunderna vara trygga med både tillräcklig kapacitet och ett stabilt elnätspris.