Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff lämnade under onsdagsmorgonen in ett ansökningsbrev till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg undertecknat av utrikesminister Ann Linde. Att processen formellt inletts av en socialdemokratisk regering hade varit otänkbart för några månader sedan, och medför speciella svårigheter som regeringen nu måste hantera.
Svenska utrikespolitiska ställningstaganden har ofta använts för att göra inrikespolitiska poänger, främst från vänsterhåll. Exempelvis säkrade Magdalena Andersson sin statsministerpost genom att erbjuda Amineh Kakabaveh, tidigare riksdagsledamot för V och numera politisk vilde, ett fördjupat socialdemokratiskt samarbete med kurdiska PYD. Detta ställningstagande har skadat vår relation med Turkiet, som nu hotar att blockera vår Natoansökan. Det är bara det mest aktuella exemplet, vi har även haft försvårade relationer med bland annat Israel. Detta har varit möjligt att undvika, och att så inte skedde har varit negativt för Sverige – vilket nu syns tydligt.
Ändå höjs nu röster inom vänsterblocket att vi omgående bör helt förbjuda införsel av kärnvapen på svenskt territorium, både i freds- och krigstid och även under flottbesök eller när allierade rör sig genom svenskt vatten och luftrum. Detta är fel väg att gå, och syftet är sannolikt att försvåra för svenskt Natomedlemskap överhuvudtaget. Vi bör inte komma till förhandlingsbordet med ultimativa krav. Dels för att en vänskaplig partner bör komma till en förhandling, som vi själva har efterfrågat, någorlunda ödmjukt, dels för att vi inte vill förarga fler Natoländer vars stöd vi faktiskt behöver. Ett enda veto är vad som behövs för att ansökan ska avslås.
Även om en sådan avvisande lagstiftning, att totalt förbjuda all införsel av kärnvapen in i svenskt territorium, inte skulle leda till ett direkt avslag så kommer det antagligen att dra ut på processen, och vi kommer behöva vänta längre. Detta är inte heller önskvärt eftersom vi är särskilt utsatta under tiden som ansökan behandlas, vilket Magdalena Andersson själv nämnde under presskonferensen där hon berättade att regeringen bestämt sig för att ansöka om Natomedlemskap.
I våra grannländer har socialdemokratin omfamnat Nato och det fungerar väl. I både Norge och Danmark försvarar deras socialdemokrater Nato, och är både pålitliga och stabila i deras engagemang gentemot alliansen. De för helt enkelt en nykter utrikespolitik. Våra socialdemokrater är nu på väg dit också, och vi får hoppas att de lyckas hålla linjen. Frågan om vårt Natomedlemskap är trots allt bara avgjord i Sverige, nu är det omvärldens tur att säga sitt.