Regeringen behöver göra mer för att behålla soldater

Efter tolv år tvingas Sveriges soldater välja: utbilda dig till officer eller lämna. Med en lag som börjar tillämpas i år riskerar Sveriges försvarsmakt att förlora en betydande andel av sin erfarna personal. När försvaret tvärtom behöver rustas upp.

Försvarsmakten och regeringen behöver göra mer för att behålla erfaren personal, menar ledarskribenten.

Försvarsmakten och regeringen behöver göra mer för att behålla erfaren personal, menar ledarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-07-15 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

“Det borde vara självklart att behålla kompetent personal i det här läget. I stället skickar vi hem personal som både kan och vill jobba”. För Aftonbladet (13/7) berättar Sarah som är anställd inom Försvarsmakten, om att nästan halva personalstyrkan på hennes avdelning kommer att behöva sluta. Det beror på en lag som innebär att de som är anställda som gruppbefäl, soldat eller sjöman inom Försvarsmakten efter tolv år måste sluta om de inte utbildar sig till officerare. Lagen röstades igenom 2012 och tillämpas för första gången i år. 

Till Aftonbladet förklarar försvarsminister Peter Hultqvist (S) lagen med att försvaret inte ska bli ett yrkesförsvar. Han menar att en anställning som gruppbefäl, soldat eller sjöman inte ska betraktas som ett livsstilsyrke. Yrkesförsvar har historiskt inneburit rekryteringssvårigheter. Men brist på personal är inte direkt något som den nya lagen åtgärdar, utan tvärtom orsakar.

Försvarsmakten har under många år haft problem med att rekrytera och behålla medarbetare. Inte bara soldater riskerar att lämna. Sex av tio officerare funderar på att säga upp sig, enligt en undersökning av Officersförbundet. TV4 berättade (13/7) om att flera stridspiloter efter sommaren planerar att sluta eller ta tjänstledigt om inte villkoren blir bättre. Det borde inte råda någon tvekan om att Försvarsmakten och regeringen behöver göra mer för att behålla erfaren personal. Särskilt eftersom försvaret snabbt behöver byggas upp igen efter decennier av nedmontering. 

Erfaren personal är en förutsättning för ett starkt försvar. För att försvaret även långsiktigt ska vara starkt behöver det finnas erfarna medarbetare som kan utbilda och vara ett gott föredöme för yngre.

En annan motivering till lagen är strävan efter rörelse inom organisationen genom att ta in nya människor och slussa upp mer erfarna. Men det kan bli fel eftersom det krävs särskilda kompetenser för att bli officer eller specialistofficer, som inte alla har. En erfaren och bra soldat passar nödvändigtvis inte som officer där det ställs särskilda krav på exempelvis ledarskap.

Det är dessutom en felaktig målsättning att soldater som är anställda på Försvarsmakten skulle vara det i väntan på att bli officer eller specialistofficer. Det är som om alla poliser i yttre tjänst skulle förväntas bli utredare eller chefer. Precis behöver erfarna lokalpoliser behöver vi erfarna soldater, för Sveriges säkerhet.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppmanar Försvarsmakten att återkomma till regeringen “vid behov”. I en tid av krig i vårt närområde hade man kunnat hoppas på att regeringen var mer angelägen att se till att försvaret av landet fungerar.