Rädda Vattenfall

Ledare2016-02-04 09:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Med de svenska vattenkraftverken i ryggen skulle statligt ägda Vattenfall erövra den europeiska energimarknaden. Det var tio år sedan. Nu redovisar företaget en förlust på 28,2 miljarder kronor, för det skulle det gå att bygga en Öresundsbro och få pengar över.

Vattenfall är förvaltaren av de tämjda naturresurserna i de norrländska älvarna. När det första stora kraftverket skulle byggas i Luleälv bar arbetarna ut byggmaterial flera mil i det väglösa landet. De riskfyllda politiska, ekonomiska och mänskliga investeringarna betalade av sig. Gruvor, järnväg och industrier fick energi från Vattenfalls anläggningar. Det är berättelsen om hur det svenska välståndet byggdes. Återigen är Vattenfall i centrum för samhällsutvecklingen, men nu raseras välståndet.

I företagets bokslut för år 2015 skrivs värdet på tillgångarna ned med 36,8 miljarder. Vattenfall går med vinst före nedskrivningar och skatt men med hänsyn till vattenkraften är det inte konstigt. Bolaget har gått från att vara statens mest säkra kassako till att inte ge någon utdelning alls de senaste åren.

Att det går dåligt beror på två saker enligt Vattenfalls VD Magnus Hall. Han skriver i Bokslutskommunikén för 2015: ”Den stora utmaningen under 2015 var fortsatt den påverkan som dagens mycket låga elpriser har på Vattenfalls lönsamhet och värderingen av våra tillgångar. I kombination med nya myndighetskrav ledde detta tyvärr till ytterligare nedskrivningar under sommaren.”

Om energibolagen går dåligt under lång tid riskeras hela landets infrastruktur för energi. Dålig lönsamhet, regleringar och statens krav på avkastning kan leda till att Vattenfall minskar underhållet och investeringarna i kraftverksdammar, elnät och vindkraftsparker.

En olycka kommer sällan ensam, vilket gäller även för Vattenfall. Företagsledningen har på egen hand lyckats bränna miljarder under sin europeiska expansion. Staten har under flera regeringar haft dålig styrning av Vattenfall. Men värst är nuvarande regerings energifientliga politik.

Många myndighetskrav har grävt ett stort hål i Vattenfalls tillgångsportfölj. Effektskatten på kärnkraft har fått Vattenfall att varna att all svensk kärnkraft kan komma att läggas ned i förtid. Bolaget skrev därför ned värdet på Ringhals kärnkraftverk med 17 miljarder. Den smutsiga tyska kolkraften har Miljöpartiet lovat att Vattenfall snabbt ska göra sig av med, vilket inte gör det lättare att sälja. Återigen rullar miljarderna. Till och med vattenkraften blir olönsam på grund av hög fastighetsskatt och lågt elpris. Fler nedskrivningar är att vänta på vindkraften och de europeiska tillgångarna.

Det är inte bara Vattenfall som ligger på slaktbänken, utan hela Sveriges energiförsörjning. Den rödgröna regeringen vill ställa om Sverige till ett elbilsland, men utan energi. Energiförsörjningen behöver bli fossilfri men Sverige kan inte bli ett föredöme för den omställningen genom att offra ett av Europas största energibolag. Nu behövs politiska krafttag för att rädda vad som räddas kan.