Poliserna är visst för få, Morgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att poliserna inte alls var för få under påskkravallerna. Möjligtvis var de på fel ställe (Expressen 19/4). Utlåtandet kommer trots alla berättelser från tjänstgörande poliser om att ha varit för få, och om att ha behövt jobba nästan dygn i streck.

"Det är svårt att se någon anledning till att Sverige ska ha färre poliser än andra länder. Brottsligheten är inte låg.Tvärtom", skriver ledarskribenten.

"Det är svårt att se någon anledning till att Sverige ska ha färre poliser än andra länder. Brottsligheten är inte låg.Tvärtom", skriver ledarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-04-20 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Morgan Johanssons version går också på tvärs med rikspolischefen Anders Thornberg som tog upp just polisbristen på presskonferensen efter upploppen. 

Morgan Johansson vill förstås göra bemanningen det till en ledningsfråga och därmed få bort ansvaret från den politiska nivån. Men numerären är en fråga som är svår att komma runt när man talar om svensk polis. Sverige har strax under 200 poliser per 100  000 invånare. Tittar man på Eurostats databas över polistäthet i Europa är det bara två länder som har färre poliser per capita.

Det är svårt att se någon anledning till att Sverige ska ha färre poliser än andra länder. Brottsligheten är inte låg.Tvärtom. Snittet för mord i Europa är enligt en sammanställning från Brottsförebyggande rådet 8 mördade personer per miljon invånare. I Sverige mördades förra året 12 personer per miljon invånare. Tittar man specifikt på skjutvapenvåld sticker Sverige ut ännu mer dramatiskt. I snitt dödades fyra personer av skjutvapenvåld per miljon invånare, mot 1,6 i hela Europa.

Debattörer från vänster brukar lyfta fram att Sverige har en normal polistäthet ur ett nordiskt perspektiv. Men då glömmer man att Sverige ur ett polisiärt perspektiv inte är ett särskilt nordiskt land. Sverige har en mycket mer omfattande och inflytelserik organiserad brottslighet än andra nordiska länder. Tyskland är förmodligen en bättre jämförelsepunkt. Förbundsrepubliken har en tredjedel högre polistäthet än Sverige – 300 poliser per 100  000 invånare.

Den socialdemokratiska regeringen har haft som mål att öka antalet poliser med 10  000 fram till år 2024. Men hittills går det med myrsteg. Polisen Peppe Larsson har ett konto på sociala mediet Twitter där han på månadsbasis följer hur många poliser som rekryteras, slutar och går i pension. Idag finns det drygt 21  000 poliser i Sverige, mot drygt 20  000 när Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 2014. 

Även om regeringen har utökat antalet utbildningsplatser lyckas man inte fylla dem med lämpliga aspiranter. Ungdomar vill inte längre bli poliser. Idag är det också fler som lämnar polisyrket för ett annat jobb, än som går i pension. Det var ett problem som knappt fanns tidigare. Polisyrket verkar helt enkelt ha tappat attraktivitet. Påkostade rekryteringskampanjer har inte lyckats göra någon skillnad.

Mot den här bakgrunden blir justitieminister Morgan Johanssons uttalande om att det inte var för få poliser under påskens upplopp än mer häpnadsväckande. Om antalet poliser inte spelar någon roll, varför har regeringen då som mål att öka dem med 10  000? Håller statsminister Magdalena Andersson (S) med sin justitieminister och hur påverkar det samarbetet mellan justitieministern och rikspolischefen när de har motsatta tolkningar av situationen för polisen?