Regeringen har till exempel i strid med myndighetens uppfattning beslutat att genomföra coronatester i stor omfattning. Ansvaret för krishanteringen ligger också nu på de folkvalda, och de bör kunna utkrävas ansvar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell syns dagligen, och regeringen har gjort sitt bästa för att låta Folkhälsomyndigheten stå i centrum för hanteringen av viruset. Men regeringen har kommandot. Utöver testerna har regeringen på eget initiativ tagit fram ny lagstiftning, som bland annat bemyndigar regeringen att vid behov vidta extraordinära åtgärder. Regeringen är inte tvungen att lyssna på Folkhälsomyndigheten, utan gör det bara när den vill.
Sverige har inte expertstyre. Förvisso är tilliten till myndigheterna hög, men det går inte att utkräva ansvar av dem. Ansvaret vilar därför på ministrarna som styr över myndigheterna. Regeringen har valt att förlita sig på Folkhälsomyndighetens experter i många frågor, och även det är ett politiskt beslut.
Covid-19 orsakas av ett nytt virus, och forskningen om det är fortfarande tvetydig. Olika experter har olika uppfattning, och alla delar inte Folkhälsomyndighetens uppfattning. Att hålla fast vid en teori och avfärda andra teorier medför vissa kalkylerade risker, och det är regeringen som slutligen gör det valet. I exempelvis Danmark förespråkade den danska smittskyddsmyndigheten att hålla gränserna öppna, men den danska regeringen valde ändå att stänga dem.
Juridikprofessorn Claes Sandgren poängterade nyligen i nättidskriften Kvartal (14/5) att det förvisso inte finns något särskilt undantagstillstånd för kriser, men grundlagen lämnar fältet öppet. Regeringen kan stifta krislagar, och den kan på många sätt bestämma inriktningen för en myndighets arbete. Den får inte fatta beslut i enskilda ärenden, men det hindrar den inte från att välja coronastrategi.
Det vore lämpligt att utvärdera den svenska coronastrategin för att kunna ta ett samlat grepp runt hanteringen av viruset. Moderaterna har därför föreslagit att en kriskommission tillsätts före sommaren (DN Debatt, 18/5), men statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare avfärdat den idén. Enligt honom ska en kommission tillsättas först efter krisen (TT, 7/5). På så sätt behöver inte regeringens politik granskas förrän i en fjärran framtid, vilket kan bli efter nästa riksdagsval. Människors liv beror på regeringens beslut. Det är inte läge för politiskt spel om ansvarsfrågan, utan alla beslut bör utvärderas.
I nuläget kan regeringen ta åt sig äran för allt som går rätt, men undvika ansvar när något går fel. Regeringens ansvar för krishanteringen får inte skjutas på framtiden. Folkhälsomyndigheten ska inte heller få bära hundhuvudet för regeringens misslyckanden. Ansvaret för krishanteringen vilar på statsministerns axlar. Vare sig han vill det eller inte.