Nästan hälften av Sveriges befolkning, 46 procent, tycker att politikerna borde lägga all kraft på att lösa flykting- och invandringsfrågan, enligt DN/Ipsos. Frågan är även utrikespolitisk, när flyktingströmmen fortsätter från ett instabilt Mellanöstern. Men att vårda relationerna i regionen verkar inte passa utrikesminister Margot Wallström (S). Nu portas hon från Mellanösterns enda demokrati – Israel.
Tidigare statsminister Göran Perssons (S) ansträngningar för att bygga en god relation till Israel under slutet av 1990-talet raseras nu. Först med att den rödgröna regeringen erkände staten Palestina på hösten 2014. Sedan har Wallström fortsatt att strö salt i såret på Israel med flera uppmärksammade uttalanden. Kritik har hon avvisat med att hon är missförstådd.
I riksdagen efterlyste nyligen Wallström en undersökning av om Israel genomfört utomrättsligt dödande i samband med de upprepade terrorattentaten som sedan i höstas skakat landet. Emmanuel Nahshon som är talesperson för det israeliska Utrikesdepartementet beskriver Wallströms uttalanden för Svenska Dagbladet:
– Hennes uttalanden komplicerar inte bara ländernas relationer, utan främjar även terrorism. Varje gång Wallström säger att Israel bryter mot internationell lag så uppmuntrar hon terrorister att fortsätta med sin terror.
I Israel försöker säkerhetsstyrkor att skydda befolkningen från återkommande terrorattentat. På barer, busstationer och andra platser där människor möts har palestinska terrorister slagit till. Knivhuggningar, skjutningar och bilar som körts in i folkmassor har dödat minst 25 israeler. Över 130 palestinier har dödats under samma tid, många när de genomfört eller förberett terrorhandlingar. Men Amnesty har även dokumenterat ett antal fall där israeliska soldater har dödat palestinier som inte ska ha utgjort direkt dödlig fara för dem. Det är dessa dödsfall som Wallström vill utreda. Troligen har soldater i några pressade situationer valt att skjuta först och fråga sedan. Det är resultatet av illdåd som förstör förtroendet mellan människor.
Frågan statsminister Stefan Löfven (S) borde ställa sig är om det är värt att rasera relationen till Israel på grund av några händelser som inträffat inom terrorbekämpningen. Speciellt när det i andra delar av Mellanöstern är den med flest Kalasjnikovs och mord på samvetet som skriver lagen.
Att Wallström fortsätter att ge sig in i en fråga som skadar Sveriges utrikespolitiska ställning ter sig märkligt mot bakgrund av kriget i Syrien och att dess folk söker sin tillflykt till Sverige. Är det viktigast för Sverige att upprepa synpunkter som alla vet att vi har och står för – eller att hantera den akuta situationen i Syrien?
Beroende på svaret kan Wallström visa sig vara en belastning inte bara för regeringen utan också för Sverige.