Inte minst märktes det att oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har börjat lacka ur på statsminister Magdalena Andersson (S). Ett tag såg ju annars förhållandet mellan Kristersson och Andersson ut att ha stärkts. I våras syntes de båda tillsammans på militärmanövrar och de gjorde gemensamma ställningstaganden inför Natoansökan.
Nu verkar det tillfälliga tövädret vara över och Ulf Kristersson menade att det var ”dåligt ledarskap” när Magdalena Andersson i veckan stod på ett amerikanskt hangarfartyg och utmålade den demokratiska opposition som hjälpt henne med Natoansökan för att vara mer eller mindre vara en säkerhetsrisk.
Och visst är det magstarkt. Så sent som för några månader sedan anklagade Socialdemokraterna Moderaterna för att sprida desinformation när M hävdade att Natoansökan var nära förestående. Det måste vara svårt för Ulf Kristersson att ett annat parti får beröm för att genomföra den politik han själv stridit för. Schismen mellan Andersson och Kristersson kommer sannolikt att prägla hela valrörelsen.
Ett friskt tillskott i partiledardebatten var annars Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Hans inledningsfras var något oväntad. ”Jag kommer från medelklassen”, konstaterade han och påminde kammaren om att det är den arbetande och skötsamma medelklassen som bygger Sverige. Det är medelklassens skattepengar som finansierar välfärden. ”Medelklassen förväntar sig att vi här gör vårt jobb”, avslutade Pehrson. Nog är det på tiden att någon i riksdagen faktiskt försvarar medelklassen. Det finns ett lugnt Sverige med människor som går till jobbet på morgonen, aldrig begår brott och inte fuskar med bidrag. De förtjänar större uppmärksamhet från politikerna.
En återkommande strid under partiledardebatten handlade om Socialdemokraternas knep att skylla olika politiska misslyckanden på Putin och kriget. Sverige har höga energipriser och Europas högsta priser på diesel. Det vill S kalla ”Putinpriser”. Men som flera av oppositionens företrädare påminde om var det inte Putin som stängde ned kärnkraften i södra Sverige – utan att ha något att ersätta den med. Det var inte heller Putin som höjde skatten på drivmedel hela sju gånger – innan Ukrainakriget ens bröt ut.
En sista reflektion från partiledardebatten är hur svagt regeringsunderlaget är. Magdalena Andersson (S) har just nu höga siffror. Men för att kunna fortsätta som statsminister måste hon regera med stöd av både Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C). Dessa hade flera meningsutbyten sinsemellan. För åhörare är det svårt att se hur ett ny-socialistiskt och ett nyliberalt parti ska kunna fungera tillsammans i en regeringsbildning. Det enda de är överens om är synen på migration och på Sverigedemokraterna. För att skapa ett stabilt regeringsunderlag behövs samsyn på betydligt fler områden.